Евгени КаневПонеже при чуждите частни медии е по-сложно този контрол

...
Евгени КаневПонеже при чуждите частни медии е по-сложно този контрол
Коментари Харесай

Когато управляват клептократи - единственият начин да запазят властта е Лъжата

Евгени Канев

Понеже при непознатите частни медии е по-сложно този надзор да минава през напън върху притежателя - то се работи на равнище публицистична политика, публицисти и квоти за посетители по лист. А в обществените медии - посредством спонсорирани постове, ботове, тролове и купени известни имена. Затова и доста частни медии към този момент губят своята информативна функционалност и стават рупори за агитация.
За ГЕРБ и Движение за права и свободи знаем, само че в контролна медийна роля все по-интензивно се включва президентът - най-много в преодоляването на тъй наречените публични медии. През Съвет за електронни медии и двете му представителки беше блокирана промяната на Кошлуков. И Българска национална телевизия превключи на предизборна вълна - спомнете си интригата с хванатите за ръце министър председател и шеф кабинет.
А БНР?

Там войнства Волгин - съвсем всеки ден

по няколко часа. Неговата съратничка в борбата против Запада в последно време стана газов специалист и се изявява с есета във прослава на Газпром. Тонът против президента - до неотдавна нелицеприятен - е внезапно заменен, евентуално поради министъра на енергетиката - обвързвано лице със брачна половинка й. Или пък обичани посетители са депутати, кмет и всевъзможни лица от Радевия кръг Има Такъв Народ. И тъй наречените
Естествено газът е денонощна тематика.
България потъва, умира, настава безпорядък и банкрути и всевъзможни дивотии - тъй като няма “евтина и сигурна газ, която сме сами спрели” - нещо като думата “уфсъ”, само че с по-подробен акцент.

За жал - хората, които не са изкушени по тематиката - даже на подсъзнателно равнище се хващат. Това го открих неотдавна и след диалог с мои близки, които считат, че е прекомерно да се лишаваме от на ниска цена запас и то да купуваме различен газ… чак от Съединени американски щати. Защото съветският газ идвал по тръба от близо (мислейки за Москва, а не Сибир), а американският - ехе чак през океана.
Участвах и аз по Темата няколко пъти по разнообразни медии, само че едва ли може да се противостои на

водопада от неистини

Да се опитам да ги събирам в подтеми.
1. Газ няма
Газ има и постоянно ще има - до момента в който има пазар с търсене и предложение. Друг е въпросът на каква цена.

2. ГазТА е скъпа, тъй като сами сме се отказали от рускАТА газ
Газпром отхвърли да извършва контракта си и искаше заплащане с рубли - по метод, който нарушава глобите на Европейски Съюз. Офертата на Газпром към нас за смяна на изискванията не е същата, както към някои от огромните му клиенти - даваща гаранция за заплащанията.

3. Цената на Газпром е ниска
Самият Газпром напомпа цената си като понижи или спря доставките за Европа. Защото по този начин подвигна цената на различния газ и на борсовата цена, която влиза по формула в цената на Газпром. Затова цената на съветския газ е висока и щеше да е над 300 лева по днешни цени, в случай че продължавахме да го плащаме. А Булгаргаз да продължава да натрупа загуби преди да тръгне газ по интерконектора. Цената на Газпром не се образува по себестойност на произвеждане плюс надценка, че да има значение, че идва по тръба до нас.

4. Къде го 4 пъти по-евтиният газ?
Вероятно го няма, само че тази имитация на Политическа партия, с която се прави агитация се отнася единствено до азерския газ, когато тръгне интерконекторът.
А той до неотдавна не тръгваше, с цел да се купува единствено и само доста по-скъпия съветски газ - против което никой шеф не роптаеше.

5. Вижте какъв брой е добре Унгария с съветския газ през днешния ден
Всъщност - поради същата формула нагоре - унгарският газ внезапно нарастна и основава големи проблеми. Ниската цена, която постоянно се цитира у нас е поради дотациите от унгарския бюджет или е напълно нечиста сделка. Няма на ниска цена съветски газ през днешния ден на никое място. Заради това и Унгария, и Сърбия имат интерес от азерския газ.

6. Американският газ с танкери е обезсърчителен (т.е съветският газ е надежден)
Както се видя - никой на съветски газ не е без проблеми с доставките.
Причината да се борим непрекъснато с предложения за обособени танкери е нежеланието или възбраната върху Булгаргаз да подписа дълготраен контракт за доставки със Съединени американски щати, чиято цена щеше да е съпоставима с тази на Газпром. А това е по този начин, тъй като самият Газпром ще стане непотребен, когато му изтече договорът. Т.е ние сме съгласни в този момент да плащаме по-висока цена, с цел да не скъсаме изцяло с Русия.
А за какво със Съединени американски щати - ами тъй като множеството от другите снабдители в района работят с дълготрайни контракти и техният потенциал е продаден за години напред. И по този начин Съединени американски щати стават главен различен снабдител на Русия.

7. Трябва да се възобновят договарянията с Газпром
Булгаргаз е предложил разнообразни формули по какъв начин да продължи търговията, които Газпром не е приел - обичайно, руснаците работят, както на тях им е преференциално. И до през днешния ден на всяко число в месеца Булгаргаз продължава да прави заплащания в долари по контракт за месечната доставка, които Газпром връща.
Т.е и това, че някой щял да им открадне доларите е партенка.
След като изтече договорът в края на годината България може да предяви иск за неговото несъблюдение. Плащане по съветската скица в рубли през днешния ден - нито носи сигурност на доставката (защото парите не отиват в доставчика), нито че цената ще е същата по контракт (защото има два нови медиатора в Москва при превалутирането), нито ще ни остави шансове да съдим Газпром за несъблюдение, като изтече договорът ни и ще имаме пропуснати изгоди.

8. Пак купуваме съветски газ, само че през медиатори.
Азерският газ е от тяхно находище и няма нищо съветско в него. Американският също.
Тогава от кое място идват слуховете на ГЕРБ, Радев и Сие?
Вероятно от услугите на търговеца МЕТ, за който има подозрения за връзки с Газпром. Но пък паметливите помним, че не Булгаргаз, а МЕТ имаше обезпечени слотове в Гърция за доставките на американски полутечен газ. Това е евентуално повода за размахваната от Добрев (ГЕРБ)по медиите фактура на МЕТ с внушението хем за съветски газ, хем за 30% надценка.
Всъщност обърнете внимание на новата форма на перфидна неистина - да се размахват по медиите документи и да се внушава какво споделят те без опция на драгия фен да се увери в това!

9. Строителството на интерконектора е забавено или спряно от Петков и единствено намесата на президента е предиздвикало Изпълнителя да приключи градежа до края на август.
Това е евентуално най-голямата неистина. Няма по какъв начин по водопровод, по който се вършат тествания да не е приключен. И да се демонстрират фотоси от незавършена прилежаща инфраструктура като фотография на самия водопровод на страницата на районното министерство.
За да забравим опита за веселба на плана от МЕ/Радев, както и шикалкавенията на ГЕРБ толкоз години.

10. Чака ни тежка зима
Същото беше и за лятото и есента преди 3-4 месеца. Но България чупи всички върхове по индустриално произвеждане и експорт. А жалейките на едни и същи работодатели по медиите, че надали не банкрутират поради скъпия газ са в контрадикция с обстоятелството, че газът е също толкоз безценен и за техните съперници - т.е не би трябвало да е проблем прехвърлянето на нарастването в крайната цена.
Най-важното.
Никога не трябва да забравяме, че действителната власт в страната постоянно е била на клептокрацията.

А тя не може да ръководи без Лъжата.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР