Ето някои от по-важните събития, случили се през последните над

...
Ето някои от по-важните събития, случили се през последните над
Коментари Харесай

28 юни: Едно убийство в Сараево дава начало на най-тежката война в човешката история

Ето някои от по-важните събития, случили се през последните над 100 години на тази дата

28 юни 1914 година Заговорници от Сараево научават маршрута, по който ерцхерцога на Австроунгарската империя Франц Фердинанд ще премине с автомобила си през града и го причакват. Организират засада, при която пробват да взривят колата, само че не съумяват – вместо това раняват двама от чиновниците на престолонаследника. Той желае да ги посети в болничното заведение, само че водачът му бърка маршрута и попада в запушване – тъкмо там, където стои инцидентно на улицата единият от заговорниците. Проехтяват няколко гърмежа, Франц Фердинанд и брачната половинка му Софи лежат мъртви на задната седалка на автомобила си, а това дава начало на най-тежката и нечувана до този миг война в човешката история – Първата международна.

Конфликтът продължава малко повече от 4 години и бива запомнен главно с кръвопролитията в окопите, въвеждането на тежка бронирана техника във военното дело, първите въздушни удари по цели, както и първото потребление на тежка артилерия по време на война – нещо, което ще се отрази на душeвността на едно цяло потомство и ще приключи със заключението на психолози и психиатри, че е нова страст, изпитана от човешкия тип – така наречен shellshock, или „ 10 000-ярдовият взор ”. Състояние на цялостен ступор, в което бойците гледат празно в една точка, до момента в който и откакто към тях са падали бомби.

Войната кулминира в сключване на съглашение за мир, откакто двете враждуващи страни, условно състоящи се от Франция, Англия, Русия и Съединени американски щати от една страна, и Германия, Австро-Унгария, Османската империя и... България, схващат, че няма да има печеливш и стопират кръвопролитията с помирение на 11 ноември 1918 година, подписано в покрайнините на Компиен във трен. По това време към този момент е почнало и разпространението на ново заболяване, наречено от историята неправилно като „ испански грип ”, което в допълнение унищожава популацията след войната и визира главно млади мъже.

Европа е унищожена в дословния смисъл на думата. Под руините на старите градове и отвън тях, на полето, край окопите, лежат труповете на над 17 милиона индивида – мъже, дами и деца. Цивилните жертви са над 7 милиона, останалите умират на фронта. Безсмислено.

Историята е цялостна с подигравка. Защото на 28 юни 1919 година – повече от 8 месеца след подписването на примирието, е подписано и  окончателното спокойно съглашение във Версай.

3 години по-късно на същата дата стартира Ирландската революция през 1922 година

28 юни 1926 година маркира началото на нова епоха в автомобилостроенето. Със сред от Готлийб Даймлер и Карл Бенц е учредена компанията „ Мерцедес-Бенц ”.

Отвъд океана през 1964 година Малкълм Екс основава Организацията за афро-американско единение, чиято цел е да се бори за правата на чернокожите в Америка и за съдействие сред афро-американските общества. За страдание Екс изпреварва времето и процесът е относително несполучлив.

На 28 юни 1987 година за пръв пър цивилно население е таргетирано за химична офанзива, когато самолети на Ирак бомбардират Иранския град Сардащ.

На същата дата през 1996 година е призната Украинската конституция.

Същата дата през 2001 година маркира екстрадацията на сръбския някогашен министър председател от времето на войната Слободан Милошевич към Международния престъпен арбитражен съд за Югославия в Хага, с цел да стартира делото против него за военни закононарушения. Милошевич се пази самичък в продължение на 5 години, само че по този начин и присъда не съумяват да му наложат, защото на 11 март 2006 година той умира в килията си от инфаркт.

На 28 юни 2016 година се реализира и бруталната в Истанбул, при която починаха 42-ма, а други 230 бяха ранени.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР