Ето какво каза Владимир Владимирович: ”Нека си представим, че Украйна

...
Ето какво каза Владимир Владимирович: ”Нека си представим, че Украйна
Коментари Харесай

Владетелят на Кремъл – между реалността и пропагандата

Ето какво сподели Владимир Владимирович: ”Нека си представим, че Украйна е член на НАТО и стартира сходна военна интервенция. (Да си върне Крим, бел.ред.) Трябва ли да влезем във война с НАТО? Някой замисля ли се за това? Очевидно не”.

Да помислим… Украйна е самостоятелна страна, с население от над 42 млн души и територия шест пъти по-голяма от България. Ако кандидатства и дава отговор на изискванията може да бъде призната в НАТО без проблем. Но най-забележителен е изразът: в случай че „ опита да си върне “ – Путин признава, че Крим е бил лишен от Украйна, другояче тя за какво би желала да си го връща?

И за какво се приказва единствено за гледната точка на Кремъл, без да се загатва за тази на Киев?

Путин сподели, че отводът на Съединени американски щати и техните съдружници да се съобразят с съветските претенции нарушава отговорностите им към неделимостта на сигурността в Европа, поети в Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ). Той уточни, че въпреки западните съдружници да акцентират правилото, че всяка страна е свободна да избира съюзите, в които членува, те подценяват правилото на " неделимостта на сигурността ", залегнал в документи на ОССЕ. Това, по думите на Путин, значи, че укрепването на сигурността на дадена страна не би трябвало да е за сметка на други.

Но не е ли за сметка на други укрепването на сигурността на Русия, трупайки войски на границата с Украйна и пращайки военни елементи и бойна авиация на помощ на режима на Лукашенко в Беларус на границата с Полша?

Путин е безапелационен, че ракетните установки в Румъния и Полша, са опасност за Русия. И добавя, че Съединени американски щати желаят да възпират Русия, като употребяват за това Украйна, заради което възможното й приемане в НАТО би подкопало сигурността на Русия.

А съветските ракети и атомни оръжия, с които Кремъл толкоз се гордее, не заплашват ли Полша и Румъния, които са членки на НАТО? Защо би трябвало да одобряваме, че всичко обвързвано с Алианса е военна опасност, а военната мощност на Русия е филантропична организация?

И с какво би подкопало сигурността на Русия вероятно приемане на Украйна в НАТО и Европейски Съюз?

Светът, частност страните, членуващи в НАТО, Европейски Съюз и други съюзи има потребност от мощна Русия с развита стопанска система. Русия е мечтан сътрудник и пазар, съветските учени са водещи в доста области, а съветската просвета е всепризната на всички места. Суровините, които изнася Русия са скъпи за десетки страни и стопански системи. Странно е ръководещите в Москва изобщо да настояват, че има милитаристични настроения по отношение на Русия. Не, няма такива. Има агитация в самата Русия, която подклажда сходни изказвания.

„ Който е нечовечен, не е воин “, - казвал император Петър I Велики.

Големият стихотворец Евгени Евтушенко на собствен ред е осъзнал нещо, което би трябвало да е ясно на всеки управленец: „ Общественото безмълвие е скрита форма на безредица “.

Путин няма да води война, минимум с НАТО. Защото знае, че може да загуби, а загуба не влиза в проектите му. Затова залага на пропагандата и хибридните " бойни дейности ".

Колкото до България, тя членува в НАТО и Европейски Съюз, с цел да обезпечи своята сигурност. Няма българин, който да е надъхан воинстващо по отношение на Русия и съветските жители. Но не забравяме, че поради съветски ползи са потърпевши наши ползи - Турски/Руски поток, високи цени на газа през годините, корупционни практики около Южен поток... Вината търсим в себе си и управниците в София; опитваме се да бъдем самостоятелна страна и пълноправен сътрудник. Нищо повече.

И дано е ясно: Руският народ и ръководещите в Кремъл не са едно и също. Историята на тази велика нация дава задоволително образци за това.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР