Естония осъди морски учен, който също така е работил в

...
Естония осъди морски учен, който също така е работил в
Коментари Харесай

Естония хвърля в затвора работил за НАТО морски учен за шпионаж в полза на Китай

Естония осъди морски академик, който също по този начин е работил в оборудване на НАТО, за шпионаж в интерес на Китай, оповестиха публични лица и медии в първия проблем по отношение на шпионаж в страната, което не е обвързвано с Русия.

Тармо Кутс е бил наказан на три години затвор от съд в Талин по-рано този месец по време на съвещание, извършено при затворени порти.

Съдът конфискува и 17 000 евро от 57-годишния Кутс, водещ специалист по океанография, работил в Талинския механически университет.

От 2006 година той е бил член на научния комитет на Подводния проучвателен център на НАТО в Италия, който прави изследвания в помощ на военните кораби и подводници на алианса.

Кутс е работил и за министерството на защитата на Естония.

Говорител на съда отхвърли коментар.

Но съгласно решението, оповестено от държавния вестник Riigiteataja, Kouts е приет за отговорен в шпионаж и " участие в противоконституционни организации, основани за осъществяване на дейности против Естонската република ".

Александър Тоутс, заместник-директор на службата за вътрешна сигурност на Естония, сподели пред The ​​Daily Beast и естонския новинарски портал Delfi, че Kouts е бил вербуван от китайското разузнаване, работещо под прикритието на мозъчен концерн през 2018 година, само че по това време не е разкрил никакви секрети на страната или НАТО от ареста му предишния септември.

" Той беше стимулиран от обичайните човешки недостатъци, като пари и потребност от самопризнание ", сподели Тотс.

Друг човек е арестуван с Kouts, само че към момента не е наказан.

В своя годишен отчет, оповестен предишния месец, службата за външно разузнаване на Естония назова Китай възходяща опасност, като предизвести за активността му посредством мозъчни тръстове и уточни океанографията като една от областите, в които желае да стане международен водач.

Шефът на службата Мик Маран сподели в отчета, че " дейностите на Китай повдигат нови проблеми със сигурността всяка година ".

Страна-членка на Европейски Съюз и НАТО с 1,3 милиона души в Балтийско море, Естония обичайно е по-заета с гигантската си съседка Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР