Есента идва с падащи листа и най-вкусната торта бонбон с

...
Есента идва с падащи листа и най-вкусната торта бонбон с
Коментари Харесай

Торта Бонбон с кестени

Есента идва с падащи листа и най-вкусната торта бонбон с кестени

Необходими Продукти

За 1 блат


● яйца - 3 бр.
● брашно - 5 с.л.
● захар - 4 с.л.
● ванилия - 1 прахче
● ромова есенция - 2 капки
● бакпулвер - 1/2 ч.л.

За 2 блат


● кестени - 300 г, сварени и обелени
● яйца - 2 бр.
● брашно - 1 с.л.
● масло - 50 г
● захар - 75 г
● бакпулвер - 1 и 1/2 к.л.

За сиропиране на блатовете


● вода - 300 мл
● кайсиево сладко - 6 с.л.
● захар - 2 - 3 с.л.
● ром - 4 с.л.

За крем


● сметана - 250 мл сладкарска, течна
● заквасена сметана - 100 г
● захар - 3 - 4 с.л.

За кувертюр


● кестени - 5 - 6 бр. сварени, белени
● сметана - 250 мл течна, сладкарска
● черен шоколад - 150 г
● млечен шоколад - 50 г млечен
● масло - 20 г
● филирани бадеми - по избор

Начин на подготвяне

За първия блат разбийте яйцата и захарта до побеляване. Прибавете ванилията, есенцията и брашното, пресято с бакпулвера. Разбъркайте с дървена лъжица и сипете сместа в тавичка с диаметър 22 см, авансово намаслена и набрашнена (добре е да е с откопчаващо дъно).

Изпечете в умерена фурна за 18 минути. Охладете върху решетка.

За втория блат пасирайте кестените, разтопеното масло и захарта дружно с яйцата. Трябва да се получи текстура на равен крем.

Прибавете лъжичката брашно с бакпулвера и разбъркайте добре. Изпечете и този блат в умерена авансово загрята фурна (180 г) за към 20 минути или до суха съчка. Изчакайте 10 минути и отделете от формата, след което охладете върху решетка.

Сиропчето пригответе, като поставите на междинен огън водата, сладкото от кайсии, захарта и рома. Варете 5-6 минути и сиропирайте първия блат добре, а втория оставете малко по-сух. Ако предпочитате и двата блата добре напоени, си направете още сироп.

За крема ни разбийте сметаната с миксер и щом стартира да се сгъстява, сложете захарта. Доразбийте до бухнал сняг и прибавете на части заквасената сметана, разбърквайки деликатно с лъжица. Кремът ще се втечни малко, само че това не би трябвало да ви тревожи. Поставете го в ледник за 30 минути да стегне.

Сглобете тортата, като намажете по-сиропирания блат със кремчето, а от горната страна разположете кестеновия (ако ще го досиропирате, в този момент е моментът) Приберете в ледник и се заемете с кувертюра.

Загрейте сметаната на слаб до междинен огън и начупете шоколадите на дребни късчета в нея. Бъркайте, до момента в който се разтопят, и прибавете маслото за още искра и компактност. Оставете да се поохлади, като разбивате от време на време с телена бъркалка, с цел да не хваща коричка.

Залейте охладената торта с кувертюра и загладете със сладкарски нож за равна и красива повърхнина. Охладете изцяло и украсете със задачите кестени и филирани бадеми по избор.

Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР