Саудитските власти настояват за прекратяване на огъня в ивицата Газа

...
Саудитските власти настояват за прекратяване на огъня в ивицата Газа
Коментари Харесай

Саудитска Арабия постави две условия на Израел

Саудитските управляващи упорстват за преустановяване на огъня в линията Газа и за основаването на палестинска страна , с цел да се възстановява процесът на връзките с Израел.

Това заяви Държавният департамент на Съединени американски щати, представен от АП.

" Саудитска Арабия даде ясно да се разбере, че за процеса на нормализиране на връзките с Израел има две условия : успокоение в линията Газа и разработване на път за основаване на палестинска страна ", съобщи представителят на Държавния департамент Матю Милър.

Той акцентира, че разрешаването на тези въпроси е значимо за световно съглашение , по което Съединени американски щати и Саудитска Арабия работят сега.

" Разглеждаме освен пътя към решението за две страни, възобновяване на Газа, кой ще ръководи Газа, сигурността там. Работим върху всичко това ", сподели Милър.

По-рано организация Блумбърг, базирайки се на източници, писа, че Съединени американски щати и Саудитска Арабия са покрай съглашение, което ще ускори връзките на страните в региона на сигурността и технологиите, в това число нуклеарните, и което може да докара до нормализиране на връзките на кралството с Израел . Споразумението включва, наред с други неща, задължения на американските военни да пазят Саудитска Арабия.

Източници настояват, че през последните седмици Вашингтон и Рияд са ускорили преговорния развой и доста публични лица са оптимисти, че съглашението може да бъде реализирано до няколко седмици. Пактът обаче може да изисква утвърждение от Конгреса на Съединени американски щати .

При това, откакто страните изработят съглашение, израелското държавно управление ще бъде поканено да се причисли към него, при изискване че приключи интервенцията в линията Газа и се съгласи да стартира да признава палестинска страна. Ако се съгласи, Израел ще откри публични дипломатически връзки със Саудитска Арабия за първи път, като по този метод ще ускори районната интеграция и икономическите връзки.
 Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в полза на Близкия изток
Саудитска Арабия: Решаването на палестинския въпрос е в полза на Близкия изток

Рияд зове за единни дейности

Миналата година беше обявено, че Съединени американски щати и Саудитска Арабия са постигнали съглашения на основата на бъдещо съглашение за нормализиране на връзките сред кралството и Израел. През септември 2023 година обаче медиите оповестиха, че саудитската страна е прекратила договарянията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР