Работна среща за стиковка и изчистване на детайлите по организацията

...
Работна среща за стиковка и изчистване на детайлите по организацията
Коментари Харесай

Областна управа, РИК и институции уточниха на работна среща организацията за изборите на 9 юни

Работна среща за стиковка и изчистване на детайлите по организацията на изборния развой в Кюстендилска област организираха в Областна администрация представители на Районната изборна комисия и ангажираните с изборите институции.

Регулярната среща бе свикана от регионалния шеф инж. Александър Пандурски, който обърна внимание, че графикът на този стадий се съблюдава и се върви по заложената от ЦИК процедура.

Инж. Пандурски уточни, че при добра подготовка и образование на членовете на СИК, изборният ден ще протече обикновено. Той прикани за висока степен на отговорност и внимание при осъществяване на отговорностите от страна на всички институции. Главният секретар на Областна администрация Гергана Михайлова заключи отговорностите, изпълнени до този миг от страна на администрацията.

Тя изясни, че са направени съвещания за състава на РИК и са основани условия за работа на Комисията. Подадена е информация към ЦИК за секциите, в които ще гласоподават незрящи лица - 11 секции общо, по една във всяка община, като в Кюстендил и Дупница са по две. Това е за да се изработят описи с Брайлова писменост. Ще има и демонстрационно гласоподаване с машини, като графикът ще бъде редуциран от ръководителя на РИК Венцеслав Механджийски. Бюлетините се получават по ред, както до момента, запечатват се и се охраняват в помещение, несъмнено от регионалния шеф.

Председателят на РИК Венцеслав Механджийски също даде противоположна връзка пред институциите за работата на Комисията до този миг. Той съобщи, че се чакат 4 демо машини и има график за приемането им по общините.

“В по-малките общини ще има ротация, в Кюстендил и Дупница ще стоят непрекъснато ”, изясни ръководителят на РИК. Относно организацията той съобщи, че няма нищо по-различно от предходните до момента избори. Механджийски обърна внимание, че има два типа описи и това може да докара до възможни неточности. Предаването на книжата и бюлетините от секционните изборни комисии по общини отново ще бъде по график.

Директорът на ОД на Министерство на вътрешните работи - Кюстендил, ст. комисар Светослав Григоров изясни, че има образуван щаб за вота на 9 юни, за да се обезпечи публичен ред и дейно противопоставяне на закононарушения против политическите права на жителите.

Наред с това действа и Междуведомствено звено. Провеждат се регулярни работни срещи с ръководителя на РИК и се прецизира организацията по изборния развой. Организацията по защита на изборните материали е аналогична, както на предходните избори. До края на идната седмица ще бъдат осъществени инспекции на пространствата за запазване на изборните материали.

За изборните материали и машините ще бъде обезпечен акомпанимент от София. Директорът на РДПБЗН комисар Светослав Георгиев изясни, че е обезпечено 24-часово дежурство и са направени нужните планиращи документи. Извършват се инспекции в СИК-овете. Извършени са инспекции на наличните ел. генератори за зареждане, при вероятно спиране на главното електрозахранването. Предстои осъществяване и на пожаротактическо образование в РИК. Представителите на деветте общини обявиха, че на този стадий всичко върви обикновено и не срещат проблеми. Осигурени са паравани и урни, оповестени са изборните описи - всичко тече в осъществяване на напътствията. От Кюстендил оповестиха, че са закупени нови 125 урни, а от община Бобов дол обясниха, че чакат формиране на две спомагателни секции.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР