Едно от изборните нововъведения през миналата година бе видеонаблюдението при

...
Едно от изборните нововъведения през миналата година бе видеонаблюдението при
Коментари Харесай

Шеф и зам.-шеф на СИК, прочула се с фрапантни фалшификации, пак са на линия за изборите

Едно от изборните нововъведения през предходната година бе видеонаблюдението при броенето на резултатите в секционните изборни комисии (СИК). То бе приложено за първи път на парламентарния избор през 2023 година, само че не провокира изключително внимание.

Няколко месеца по-късно – на локалните избори, обаче обстановката бе много по-различна. След тях имаше вълна от възмутителни реакции и репортажи, показващи неприемлива интервенция на членове на СИК в бюлетините и протоколите и съответно в изборните резултати.

Един от по-известните репортажи бе на публичната телевизия Българска национална телевизия от село – община Монтана. Сред основните настоящи лица там бяха ръководителят на СИК Мая Асенова и зам.-председателят Христо Трендафилов. Проверка на Клуб Z демонстрира, че те още веднъж са препоръчани на тези позиции в секцията в селото и за вота „ 2 в 1 “ на 9 юни.

В записа от камерата на СИК на първия тур на локалните избори от 29 октомври се вижда по какъв начин член на комисията зачертава бюлетини от общия куп за общински съветници. Чува се и диалог, в който се разисква по какъв начин да бъдат регистрирани невалидните бюлетини за кмет.

Проверката, която направи екипът ни в изборната нощ откри тежки нарушавания на разпоредбите, които хвърлят съществени подозрения за легитимността на вота, заяви тогава Българска национална телевизия. Освен това, по време на броенето на гласовете в стаята са участвали минимум двама от кандидатите за кметския стол.

От видеото от изборната нощ в СИК в Габровница се чуват разговори от рода:

- Тия бюлетини невалидни ли ще останат или ще ги... оправим нещо?
- 68 и 26 за кой ще го пишеш?
- На две... На тебе една, на него една, на тоя една, на оня една.

- Пак ви запитвам - ще ги разделяте или няма да ги разделяте?
- Тия са невалидни за мене!

Вижте видео тук:



Недействителните бюлетини за кмет на селото и в протокола са останали недействителни. Само че от урната излиза различен феномен. Село Габровница се оказва от дребното обитаеми места, където безусловно всички, дали своят вот за общински съвет, са разбрали чудесно по какъв начин вярно да зачертаят бюлетината за локалния парламент - няма нито една невалидна.

Поне съгласно протокола. Записът от видеонаблюдението обаче демонстрира ръка със златни пръстени, която самоуверено написа в бюлетините.

Чува се и различен разговор:

- Мая, айде към този момент стига със задраскването на преференциите.
- Молим ви се, и аз желая преференции.
- Добре, но би трябвало да надрасквам...
- Само да ви кажа, че тука това се чува.

В един миг камерата е изключена, с цел да не записва изборните закононарушения.

След тъжба на претенденти съдът е отворил чувалите с бюлетините, сподели различен репортаж на Българска национална телевизия през февруари т.г. Вещите лица разкрили над 170 невалидни, които не са били отразени като такива в изборния протокол.

Невалидните бюлетини били или напълно празни или такива, на които имало маркирани два номера. Бюлетините с две маркирани преференции за съветници се отчитали като годни, само че преференцията отпадала.

Районна прокуратура–Монтана незабавно след първия тур на локалните избори м.г. разпореди инспекция за осъществено закононарушение по член 169 от Наказателен кодекс – превръщане на резултат от избори от длъжностно лице. Наказанието е отнемане от независимост от една до пет години.

До момента обаче няма даже обвинени, сподели инспекция на Клуб Z. На 3 ноември казусът е трансфериран по подготвеност от РП-Монтана на Софийска градска прокуратура (СГП).

От столичната прокуратура през днешния ден обявиха, че има формирано досъдебно произвеждане – т.е. налице са задоволително данни за закононарушение.

Извършени са разпити на доста очевидци. Делото е на отчет при прокурора, с цел да се запознае с доказателствата и да реши всъщност за вероятно привличане на обвинени, съобщи пред Клуб Z представител на СГП.

Според непроверена информация единият от възможните обвинени понастоящем излежава шестмесечна присъда по друго дело. Той обаче още веднъж щял да е част от СИК в село Габровница, което е обитаемо с най-вече ромско население. Може би до тогава към този момент ще е излязъл от пандиза.

За европейските и националните избори за парламент на 9 юни ръководител на секцията в Габровница още веднъж ще е Мая Асенова, която е препоръчана за позицията от ГЕРБ. А зам.-председател отново ще е Христо Трендафилов – той е повдигнат от Движение за права и свободи, сподели инспекция на Клуб Z в РИК-Монтана.

Впрочем, законът не не разрешава на разследвани или наказани да са членове на СИК. Въпросът е честен.
Подкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР