Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният

...
Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният
Коментари Харесай

Най-тъжният ден за християните: Разпети петък. Ето какво НЕ се прави

Страстният петък е най-строгият ден в предвеликденската подготовка и най-тъжният ден измежду християните. Точно в петък, съгласно преданията, Исус е бил разпънат на кръста, а по-късно заровен. В църквите на този ден се прави специфична работа, в която и свещеници, и вярващи благодарят за покровителството и молят за зашита от беди и неволи.

Църковната работа стартира от самото утро. Много вярващи отиват на черква, с цел да възнесат своите молби и молебствия до Всевишния.

На Разпети петък вървят на черква, минават три пъти под масата за здраве, излизат и целуват разпятието.

След края на службата мнозина носят до у дома свещ, която е мощен талисман против зло, беди и напасти. Свещениците предлагат да се мине със свещта по ъглите на дома, с цел да се избави жилището от отрицателната сила.

Какво още би трябвало да се направи в този ден и какво изрично се не разрешава?

Според каноните е признато да се въздържате от храна до края на службата.

Може да утолите глада единствено с малко парче постен самун и вода. Смята се, че в случай че човек успее да изкара целия ден без храна, то цялата последваща година ще бъде здрав и доста сполучлив.

Но в случай че по избрани аргументи не може да си позволите да не ядете (например поради проблеми със стомаха), то в това няма нищо ужасно. Просто се постарайте да намалите колкото се може повече порциите, доколкото това ви разрешава здравето.

На Разпети петък е неразрешено да се занимавате с къщна работа, включително и почистване. Всички мерки за празника би трябвало да се извършат на Чистия четвъртък.

И готвенето не е желателно.

Забранява се даже докосването до железни предмети в дома.

Хлябът не би трябвало да се реже, единствено да се разчупва с ръце.

На домакините е неразрешено да се занимават с шиене и бродиране.

В този ден е изрично неразрешено да се ругае. Постарайте се да не влизате в спор, в случай че възникне такава обстановка.

Не е редно да се слуша увеселителна музика и да се посещават шумни мероприятия. Също по този начин, в случай че рожден ден или нечий празник се пада в този погребален ден, пренасрочете празнуването му. Забавлението в деня на всеобщата тъга въобще не е добре пристигнало.Този ден би трябвало да се прекара неподвижен.

Също на Разпети петък би трябвало да се въздържате от пиянство на алкохол и скотски удоволствия. Хората, които се напият в деня на страданията и гибелта на Исус Христос, са изложени на риск да станат алкохолици. А децата, заченати на Разпети петък, се раждат заболели или в бъдеще стават жестоки нарушители.

На Разпети петък не би трябвало да се пробива земята с желязо, защото това е огромен грях, който води до неволя. Или просто казано, в петък не можеше да се бранува, оре, копае.

Забранено е и да се сади каквото да било на равнищата или в градината. Ако на Разпети петък засадите пшеница или друга просвета тя няма да порасне.

На Разпети петък не можете да плюете на земята. Народните поверия гласят, че който плюе на земята - всички светии ще се отвърнат от него за цялата година.

Ако не желаете да загубите здравето си, откажете се на Разпети петък от подкастряне, боядисване на косаи въобще всевъзможни козметични процедури.

Източчници: Съновник.бг, Зажената.бг, петел.бг, миникар.ру
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР