Кодексът от късното Средновековие, известен като Ръкописа на Войнич, се

...
Кодексът от късното Средновековие, известен като Ръкописа на Войнич, се
Коментари Харесай

“Не очакваха да видят това”. Разкрита е тайната на най-загадъчния ръкопис на света

Кодексът от късното Средновековие, прочут като Ръкописа на Войнич, се счита за " свещения граал " на криптографията. Досега никой не е съумял да дешифрира текста, написан на чужд език, или да разбере смисъла на странни илюстрации. Ново проучване на учени от Австралия обаче предлага улики за най-малко някои от мистериите.

Като Кремъл

Ръкописът съдържа 240 страници тъничък пергамент. Авторът и точното време на основаване са незнайни. Радиовъглеродното датиране сподели, че животните, от чиито кожи са направени листата, са умрели сред 1404 и 1438 година Първото споменаване на ръкописа в писмени източници датира от 1639 година Известно е, че в разнообразни интервали е принадлежал на алхимици и даже на императора на Свещената римска империя Рудолф II.

В началото на ХХ век артефактът е добит от антикваря Вилфред Войнич, полски социалист, избягал от арест в Руската империя. Известно време след гибелта му ръкописът се озовава в библиотеката на Йейлския университет (САЩ), където се съхранява и до през днешния ден.

Съдейки по почерка, най-малко петима създатели са взели участие в съставянето на кодекса. Текстът е написан на непозната писменост и на неясен език - даже не може почти да се пресметна на какъв. Изкуственият интелект предполага, че е иврит. Някои откриватели считат, че писанията нямат безусловно никакъв смисъл – те са или фалшификат, или машинация.

Сред рисунките има растения, небесни тела, аптекарски съдове, неразбираеми диаграми и голи дами. Замък с присъщи зъби във формата на „ лястовича опашка “ се откроява на общия декор - като Московския Кремъл. През XV век в този жанр са основани укрепления в Северна Италия и Южна Германия.

Кийгън Брюър от университета “Макуори ” (Сидни, Австралия) и сътрудника му Мишел Луис предложиха нов прочит на изображенията. Авторите на работата забелязали, че дамите на фотосите държат в ръцете си предмети, които или са ситуирани до гениталиите, или са насочени към тях. „ Това няма място в ръкопис, отдаден само на билки или астрономия “, написа Брюър в колона на уебсайта  “Конвърсейшън ”.

Забранени тематики

Изследователите се обръщат към други писмени източници от късното Средновековие, отдадени, както споделят тогава, на „ тайните на дамите “ - гинекология и сексология. Техният фокус е върху наследството на баварския доктор Йоханес Хартлиб (1410–1468). Той има вяра, че информацията, обвързвана с контрацепция, аборт или неплодородие, би трябвало да бъде записана с „ секрети букви “ - т.е. благодарение на код или загадка писменост. Като благоверен християнин, Хартлиб се притеснява, че информацията, откакто стане налична, ще насърчи „ разврат “ като извънбрачни връзки.

Такива възгледи са необятно публикувани по това време, както и цензурата на медицинските досиета за „ женските секрети “. Брюър и Луис дешифрират няколко сходни текста, несвързани с Ръкописа на Войнич. Един от тях, състоящ се от 21 реда, приказва за гинекологичната процедура, в това число ранно спиране на бременността.

Ако такава информация не е била криптирана, тогава цензорите от XV постоянно са я премахвали изцяло от текстовете - от време на време скривайки обособени думи (например имената на гениталиите), а от време на време разкъсвайки цели страници, означават създателите на труда. Според тях ръкописът на Войнич е отдаден и на репродуктивното здраве на дамите: това изяснява за какво е нужен толкоз комплициран код.

Мистерията на " катинара "

За страдание текстът остава запечатана загадка. Ако обаче погледнете илюстрациите от този ъгъл, доста неща си идват на мястото. Така съгласно учените най-голямата и най-сложна рисунка от ръкописа на Войнич - „ Розети “ - изобразява структурата на женската репродуктивна система.

Централната фигура евентуално символизира вагината. Или по-скоро нейната „ външна дупка “, защото в късното средновековие се счита, че има и вътрешна. Освен това илюстрацията включва " седемте камери " на матката, което дава отговор на тогавашните разбирания за анатомия.

Абу Бакр ал Рази, персийски доктор, повлиял на европейската медицина през късното Средновековие, написа, че във влагалището на девиците има пет дребни вени. Нещо сходно е изобразено до горната лява “розетка “.

Крепостта с форма на лястовича опашка дава още една диря: немският термин “Шлос ” значи както „ палат “, “катинар ”, по този начин и „ женски гениталии “ или „ женски таз “.

Авторите признават, че не са съумели да разкрият всички секрети на рисунките. Учените обаче се надяват, че техният метод освен ще им разреши да разтълкуват вярно илюстрациите, само че и в последна сметка ще намерят ключа към текста на най-мистериозната книга в света.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед33726Проф. Нако Стефанов за трагичната орис на България в новите геополитически реалностиАлтернативен Поглед21453Проф. Нако Стефанов: " Преход към многополярност и образуване на нов международен ред " Алтернативен Поглед53828„ ЛЕВИЦАТА! “ показа водачите си на листи за двата типа избори на 9 юниАлтернативен Поглед29410Проф. Боян Дуранкев: Очакванията за огромна политическа смяна надали ще се сбъднатАлтернативен Поглед33155Проф. Боян Дуранкев: Желаят ли българите да влезнат в еврозоната или ще бъдат натикани в тази еврокошара!?Алтернативен Поглед132253Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАлтернативен Поглед91586Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед84651Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерация Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР