Есента е труден период както за шофьора, така и за

...
Есента е труден период както за шофьора, така и за
Коментари Харесай

Кои са 7-те грeшки на шофьорите през есента

Есента е сложен интервал както за водача, по този начин и за неговия автомобила. Денонощието се съкратява, вали по-често, температурите падат и идват първите слани. В сходни условия доста водачи вършат някои дребни, най-малко на пръв взор, неточности. Те обаче могат да станат причина за по-сериозни проблеми – както с сигурността по време на придвижване, по този начин и с техническото положение на транспортното средство.

Отлагане на промяната на гуми
До каква температура могат да се карат летни гуми? Експертои изясняват, че доста водачи усещат скреж единствено сега, в който схванат, че кормилото е станал съмнително лек. На суха настилка даже и при спад температурите летните гуми стопират по-добре. Но обстановката се трансформира коренно, в случай че колата попадне на сняг или лед - на такава повърхнина преимуществото на зимните гуми е явно. Ето за какво, още при първата поява на слана, е по-добре гумите да бъдат заменени, а не да се чака първия първия снеговалеж или мразовит дъжд.

Шофиране като през лятото
Зимните гуми не са панацея. А покритието на пътя през есента е подло. Сцеплението може да падне внезапно освен заради първите ледени корички, само че и заради хлъзгавата мокра зеленина на пътя. Затова се пробвайте да избягвате неочаквани ускорения и забавяния, както и да увеличите дистанцията до прилежащите коли.

Пренебрегване на акумулатора
Ако акумулаторът е нов, евентуално ще изкара зимата без проблеми. Ако е по-стар обаче и не е изцяло зареден, нищо чудно, когато температурите паднат доста, той да откаже да завърги стартера. Затова и специалисти напомнят най-простия метод за оценка на положението на акумулатора - измерете напрежението на клемите му няколко часа откакто моторът е спрял. То би трябвало да е 12,5-12,6 V.

Пренебрегване на чистачките и течността за миене на прозорците
Когато часовете на тъмнината се удължават пред очите ни, положителната панорама е по-важна от всеки път. Следователно, още от началото на есента, има смисъл да започнете да наливате зимна течност за чистачките. Тя обезпечено ще се оправи със сланата при нейната поява. Не бива също да се пропуща и инспекцията на чистачките, като промяната на перата е наложителна, в случай че те не отстраняват водана от стъклото.

Пренареждане на багажника
С идването на първите слани в багажника би трябвало да се появят стъргалка за лед и апарат за разчистване на снега. Дори да живеете в огромен град, лопата също не е непотребна. Експерти поучават в багажника да има едно остаряло зимно яке, което може да бъде доста потребно, в случай че колата аварира отвън града. Не бива да се не помни и зарядно за смарт телефон, тъй като в студеното време батерията се разрежда доста по-бързо.

Пропускане загряването на скоростната кутия
Дори в случай че температурата е над нулата, главните елементи на автомобила би трябвало да се загреят. След пускане е задоволително моторът да работи на луфт за няколко минути. Скоростната кутия (автоматичната) обаче не може да загрее през това време. Затова би трябвало да се потегля гладко и да не натоварва трансмисията през първите километри на придвижване. Експертите предлагат оптималната скорост от 40 км/ч и най-много 1500 об/мин.

Пренебрегване на охладителната система
Ако промяната на маслото не зависи от сезонността, а се прави в сходство с наредбите, тогава положението на охлаждащата течност би трябвало да се ревизира преди настъпването на студеното време. Сервизите разполагат с апарат (хидрометър), който мери плътността на антифриза. Освен това би трябвало да ревизирате редовността на главните детайли на охладителната система - радиатори, помпа, термостат. В топлия сезон може да не забележите, че клапанът на термостата на охладителната система на мотора не се затваря компактно. Такава нередовност ще докара до това, че през зимата моторът няма да се загрее изцяло. Следователно отоплителната система ще спре да работи, а това е пагубно за задвижващия елемент.

Източник: automedia
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР