Вносът на твърде стари автомобили ще бъде забранен, предвижда проектът

...
Вносът на твърде стари автомобили ще бъде забранен, предвижда проектът
Коментари Харесай

Готвят забрана на вноса на стари коли до тази еко категория

Вносът на прекомерно остарели коли ще бъде неразрешен, планува планът на Интегриран проект за енергетика и климат, който е квалифициран от последния постоянен кабинет и е изпратен за утвърждение в Европейската комисия.

В страната ще може да бъдат внасяни единствено коли с еко стандарт “Евро 4 ” или по-висок. Този стандарт беше въведен и за бензиновите и за дизеловите коли от 1 януари 2005 година Това значи, че ще бъде неразрешен вносът на 20-годишни или по-стари коли. Целта е модернизиране на автомобилния парк в страната.

В изпратения в Брюксел документ е записано, че условията за нормите на нездравословни излъчвания от колите ще важат освен за първична регистрация, а и за следваща продажба и регистрация. Това значи, че притежател на 20-годишен автомобил няма да може да го продаде на различен човек в страната. Вариантите за човек, който смени 20-годишната си кола с по-нова, са или остарелият автомобил да бъде продаден на дилър, който да го изнесе за страна отвън Европейски Съюз, или да бъде даден за скрап. Като е планувано да дават дотации при предаване на скрап от остарели дизелови коли. Промяната обаче може да има отрицателен резултат във връзка с нездравословните излъчвания. Ако притежател на бензинов автомобил на 20 години не може да го продаде, няма да има тласък да го смени с кола на 15 години. А хората, които имат пари за чисто нов автомобил, рядко имат и кола на над 20 години.

В изпратения в Европейската комисия документ не излиза наяве какво ще стане с класическите коли, купувани от колекционери и запалянковци, които постоянно са даже на над 30 години. В страната има добре поддържани остарели коли, които притеглят с хубостта си погледите на минувачите, само че при въвеждане на възбраната те нито ще може да бъдат продавани, нито купувани.

Възможна спомагателна мярка е лишаване на регистрацията на транспортни средства, които изпускат повече нездравословни газове в сравнение с планува тяхната екологична категория, да вземем за пример коли с дезактивиран катализатор или филтър за твърди частици. Друга планувана мярка за понижаване на нездравословните газове е въвеждане на зони с ниски излъчвания. Общинските препоръки ще вземат решение по кое време и на кои транспортни средства да бъде стеснен достъпът в избрани елементи на общината, написа Труд.

Предвидено е да бъде насърчено потреблението на хибридни и електрически транспортни средства. В документа е записано, че ще бъде въведено прогресивно данъчно облагане, насърчаващо потреблението на енергийно ефикасни транспортни средства с ниски излъчвания. В създадения от Министерството на нововъведенията план на закон за електрическата мобилнот е планувано нарастване на налога за най-старите дизелови коли с до 78%. Това обаче ще има противоположен резултат във връзка с автопарка в страната. Човек си купува остаряла кола, тъй като няма задоволително пари за нова. При нарастване на налозите хората ще купуват още по-стари коли, с цел да могат с планувания си бюджет да платят и автомобила, и новите налози.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР