Симптоми като спад на мощността и увеличаване на консумацията може

...
Симптоми като спад на мощността и увеличаване на консумацията може
Коментари Харесай

Как да разберете, че катализаторът е запушен

Симптоми като спад на мощността и увеличение на потреблението може да демонстрират, че катализаторът на вашия автомобил е изхабен. Нека да разгледаме типичните проблеми с този главен и доста значим детайл, както и опцията да ги разрешите сами.

Защо се запушва катализаторът?

Ако не се подлага на рискови или напряко разрушителни условия на работа, катализаторът е планиран за експлоатационен живот от минимум 200 000-300 000 километра. Разбира се, цифрата е междинна, само че самият подробност е извънредно резистентен. Практиката обаче постоянно прави корекции в поредната инженерна доктрина.

1. Ниско качество на горивото

Лошото гориво е една от главните аргументи за задръстване на катализатора. Механизмът е елементарен - прекомерно високата температура на отработените газове, заради погрешно формиране на примес, последователно изгаря керамичната пчелна пита на катализатора. По-рядко се случва противоположното - хроничното „ недоизгаряне “ на сместа с течение на времето запушва катализатора със сажди и артикули от ненапълно изгаряне.

2. Повишена консумация на масло в мотора

Причина, която си съперничи наедно с неприятното гориво в листата с виновници за „ гибелта ” на катализатора. Общата логичност е сходна на гореописания феномен на непълното изгаряне. Маслото, влизащо в цилиндъра през пръстените или клапаните, не изгаря (поне не напълно) и се утаява върху пчелната пита на катализатора.

3. Други аргументи

Последствия под формата на прекомерно висока температура на отработените газове или съществуване на твърди частици в техния състав. В първия случай структурата на пчелната пита изгаря и се разпада, а във втория се запушва с въглеродни отлагания.

Необходимо е да се разбере, че при всеки сюжет смяната в структурата на решетката пречи на естественото обособяване на газове. В този случай се нарушава и директната функционалност на катализатора: филтриране на същите тези газове до изчисленото равнище на рискови примеси. Промените в състава на отработените газове се записват от кислороден сензор (ламбда сонда), намиращ се след катализатора, въз основата на сигнал, от който ръководещият блок прави корекции в състава на сместа.

Противно на мнението, което се е вкоренило в интернет, втората ламбда сонда, ситуирана на изхода на катализатора, не е просто контролна сонда, чиято роля се лимитира единствено до запалване на лампата „ Check Engine “. Нейните показания, въпреки и не толкоз сериозно значими, колкото тези на първата „ ламбда “, също способстват за образуването на сместа „ въздух-гориво “. Ето за какво, даже след инсталиране на висококачествен пламегасител (резонатор) и правилната „ машинация “, разходът на гориво постоянно ще бъде по-висок, в сравнение с при нов заводски катализатор.

Симптоми на запушен катализатор

Има няколко типични признака, че катализаторът не е наред:

1. Намалена динамична продуктивност

Често запушеният катализатор се разказва като „ задушаване на двигателя “, т.е. има сериозен спад в динамичността на ускорението и понижаване на реакцията на мотора при по-висока скорост.

2. Повишен разход на гориво

Следният признак върви ръка за ръка с описания нагоре. Въпреки обстоятелството, че колата престава да реагира съответно на операциите на педала на газта, разходът на гориво също се усилва.

3. Промяна на състава на отработените газове

Тъй като катализаторът служи за максимално „ озеленяване “ на отработените газове, в случай че работата му бъде нарушена, ясно ще се следят промени в химичния състав. На първо място, всеки тестов стенд ще открие нараснали равнища на CO и CH (въглероден окис и въглеводороди).

4. „ Check Engine “ на таблото

Всеки блок за ръководство на инжекционен двигател може много тъкмо да оцени положението на катализатора. За това се употребяват сигнали от датчици за О2 (ламбда сонди), от които има най-малко две - преди катализатора и след него. Първият прави оценка изгорелите газове директно на изхода на мотора и директно въздейства върху образуването на сместа въздух-гориво. Вторият датчик следи състава на газовете след прекосяване през катализатора. Казано по-просто, посредством сравняване на индикаторите, ECU прави оценка успеваемостта на катализатора. Ако не успее, лидерът ще получи уведомление под формата на позната жълта светлина.

Последици от запушен катализатор

В общия случай те са разказани нагоре - спад в динамичността, увеличение на потреблението, по-разяждащ отработен газ. Износеният катализатор не предизвиква незабавна или радикална щета на мотора. Ако обаче отлагате промяната с години и се примирявате с ненормалното държание на автомобила, следствията няма да ви накарат да чакате. В най-лошия случай, в случай че решетката на катализатора е направена от керамика (някои са направени и от метал) и прегрее, частици от разграждащ се материал могат да се върнат назад в цилиндрите.

Това се дължи на съществуването на многопосочни газови пулсации във всеки изпускателен тракт. С други думи, в някои режими на работа потокът отработени газове може за малко отчасти да „ отлети “ обратно в горивната камера. Ако положението на катализатора е незадоволително, там могат да попаднат и микрочастици от керамика, които се разпадат от повърхността на пчелната пита. Няма да обясняваме следствията от непрекъснатото наличие на абразив в цилиндъра.

Как да определите дали катализаторът е запушен или не, без да го премахвате?

В допълнение към описаните нагоре признаци и интерпретацията на иконата „ Проверете двигателя “ с помощта на OBD скенер, е невероятно надеждно да се оцени положението на катализатора, без да се в профил. Както е видно от неговата структура, той е неразделна част от изпускателния тракт, завинтена (и от време на време заварена) към други детайли на системата.

Ако катализаторът може да бъде сменен като обособена част, положението му може да бъде оценено по-лесно. За да извършите това, би трябвало да го извадите и да го огледате на светлина, като го осветите с фенерче от задната страна. Клетките би трябвало да са чисти, гладки и без натрошени сектори и замърсявания, които пречат на прекосяването на газовете.

Ако притежателят има кофти късмет и катализаторът фабрично е изработен неразделна част от други елементи на ауспуха, даже премахването му от колата надали ще помогне при диагностицирането. Няма да можете да изследвате частта против светлината, в случай че нямате висококачествен ендоскоп със задно осветление в арсенала си от диагностични принадлежности.

Катализаторът е запушен: какво да върша?

Въпреки добре познатите „ национални “ начини за връщане на катализатора към живот след щета (издухване, изгаряне с горелка), всичко това няма доста смисъл. Дори в случай че частта може да бъде отчасти почистена от несъмнено количество нечистотия, това няма да върне финото покритие от благородни метали върху пчелната пита. И сигурно няма да възвърне физически развалената решетъчна конструкция. Ако катализаторът се запуши или унищожи, притежателят има три благоприятни условия:

1. Смяна на катализатора с нов

Най-правилният, най-скъпият и надлежно на практика необработен сюжет в по-бедните страни. Едва ли има потребност да описваме в детайли преимуществата, само че цената на самата част нормално хвърля в потрес неподготвения автомобилист.

2. Инсталиране на резонатор

Това решение съставлява лъвския дял от тези, признати от доста притежатели на коли при положение на „ гибел “ на катализатора. Фактическата липса на надзор върху емисионните правила и ниската цена на резонатори (пламегасители) за всеки усет дефинират известността на този метод. Ако катализаторът се размени с пламегасител, вместо втората ламбда се конфигурира лъжливо устройство, което непрекъснато осведоми контролния блок, че всичко е наред с отработените газове, написа automedia.

3. Премахване на катализатора

Откровено погрешно решение на казуса. Дори без оглед на екологията, физическото премахване на вътрешната конструкция на катализатора (често пчелните пити просто се избиват с лост) е изпълнено с следващо бързо изгаряне на отработените газове. В допълнение, останки, които не са били отстранени, могат да се отчупят и да попаднат в мотора, както е разказано нагоре. С всички произлизащи от това последици.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР