ЕС санкционира компанията с 400 милиона долара за нарушение от

...
ЕС санкционира компанията с 400 милиона долара за нарушение от
Коментари Харесай

Intel глобен за нелоялна конкуренция с AMD

ЕС глоби компанията с 400 милиона $ за нарушаване от преди 20 години

Злоупотреба с господстващо състояние на пазара коства на Intel санкция от $400 млн.
(снимка: CC0 Public Domain)

Нелоялни търговски практики по отношение на съперника AMD донесоха санкция на Intel в размер на 376,36 милиона евро (400 милиона долара). Европейската комисия глоби компанията за нарушаване от преди 20 години.

Европейският съд с обща пълномощия анулира през януари предходната година санкция от 1,06 милиарда евро, която беше наложена на Intel по-рано за същото нарушаване. Според Европейската комисия, санкцията в по-малък размер е наложена за „ по-рано открита корист с господстващо състояние на пазара за компютърни чипове, наричани x86 централни процесори ”, отбелязва Блумбърг.

На пазара на x86 процесори Intel се конкурира извънредно с AMD. По време на първичното произвеждане Европейската комисия съобщи, че разполага с доказателства, че от 2002 до 2005 година Intel е предоставял на производителите на компютри отстъпки за своите артикули при изискване, че неговите чипове ще бъдат употребявани в 95% от устройствата им.
още по темата
Европейската комисия заключи, че вследствие на тази нелоялна комерсиална процедура са основани „ ограничаващи условия ” за AMD – съперникът на Intel е бил заставен да се задоволи с 5% дял от пазара на x86 процесори.

Отмяната на санкцията през 2022 година беше възприета от Intel като историческа победа – в началото това в действителност беше най-голямото антитръстово дело в Европейски Съюз. Но Европейският съд с обща пълномощия постанови, че са позволени неточности при налагането на наказания за хипотетичните противозаконни отстъпки, които Intel е дал на производителите на лични компютри, с цел да изтласка своя съперник AMD от пазара.

Въпреки това „ очевидните ограничавания от страна на Intel съставляват корист с господстващо състояние в сходство с разпоредбите за конкуренция на Европейски Съюз ”, съобщи Европейската комисия. Фактът на това нарушаване беше открит в съда.

Затова беше взето ново решение, съгласно което Intel е санкциониран „ единствено за явни ограничавания ”. Европейската комисия го одобри, тъй като „ следва решение, издадено от Европейския съд с обща пълномощия през 2022 година, което оневинява Intel ”.

„ Въпреки че сме разочаровани от тази санкция, ние ще продължим да се фокусираме върху нашите бъдещи вложения в Европейски Съюз и нашето съдействие с Европейски Съюз за поощряване на развиването на европейската полупроводникова промишленост ”, разясниха глобата представители на Intel.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР