ЕС обяви, че закрива процедурата, която започна през 2009 г.

...
ЕС обяви, че закрива процедурата, която започна през 2009 г.
Коментари Харесай

ЕС закри процедурата за прекомерен бюджетен дефицит срещу Гърция

ЕС разгласи, че закрива процедурата, която стартира през 2009 година против Гърция поради несъразмерния ѝ бюджетен недостиг, възнаграждавайки по този метод напъните Атина да реформира стопанската система си, съобщи Агенция Франс Прес.

Такава процедура към момента е открита против три страни – Англия, Испания и Франция. През 2011 година те бяха 24, напомня Агенция Франс Прес.

Процедурата против несъразмерен бюджетен недостиг разрешава на Еврокомисията да подложи на надзор страните, които не съблюдават критериите на Европейски Съюз. В последна сметка на тях може да им бъдат наложени санкции, само че това не се е случвало до момента.

След години на съществени компликации финансите на Гърция към този момент са в много по-добра форма , се показва в официалното съобщение, публикувано през днешния ден от Брюксел.

„ С бюджетен недостиг от 15,1 на 100 от брутния вътрешен артикул (БВП), регистриран през 2009 година, финансовият баланс на Гърция непрестанно се подобряваше, с цел да доближи 0,7 на 100 примитивен бюджетен остатък (без сумите за погасяване на насъбраните задължения, бел. ред.). Сега Гърция ще се подчинява на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз “, се добавя в официалното съобщение.

В момента за Гърция работи третата интернационална стратегия за макрофинансиране в размер от 86 милиарда евро, утвърдена през лятото на 2015 година Сумата на всичките три стратегии за подкрепяне на Атина, признати от 2010 година, към този момент надвиши 300 милиарда евро.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР