ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани,

...
ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани,
Коментари Харесай

ЕК: Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите

ЕС изрази паника за ролята на Китай на Западните Балкани, като предизвести, че Пекин може да трансформира страните от района в троянски коне, които един ден ще бъдат членове на Европейския съюз, написа БГНЕС.

Европейският комисар Йоханес Хан съобщи пред „ Политико “, че китайската " композиция от капитализъм и политическа тирания " може да се хареса на някои водачи в района на югоизточния фланг на континента.

Въпреки че огромна част от загрижеността на Запада във връзка с Балканите през последните години е фокусирана върху ролята на Русия, Хан сподели, че има повече учредения за безпокойствие поради Китай, който направи там поредност от обилни вложения в инфраструктурни планове.

Той даде образец с построяването и финансирането на автомагистрала в Черна гора от Китай.

" Точно подобен е казусът с тази известна автомагистрала в Черна гора. И това е един тип бизнес модел на китайците - да оферират повече или по-малко привлекателни заеми, и в случай че не можете да ги обслужвате, това се трансформира в капитал ", сподели Хан, който дава отговор за връзките със съседите на Европейски Съюз и диалозите с бъдещи нови членове.

„ Смятам, че ние би трябвало да сме наясно със стратегическата идея на Китай и да реагираме съответно. Мисля, че това ще бъде едно от най-големите провокации за Европа “, добави австрийският реакционер и някогашен министър.

Черна гора, която влезе в новинарските заглавия предходната седмица, откакто американският президент Доналд Тръмп загатна, че нейният народ може да въвлече НАТО в Третата международна война, и нейната по-голяма съседка Сърбия започнаха договарянията за участие в Европейски Съюз през 2014 година Европейски Съюз позволи, че ще станат членки на Европейски Съюз до 2025 година - макар че Хан сподели, че този небосвод е " много упорит ".

Сърбия и Черна гора са измежду шестте страни, множеството от които се появиха, откакто Югославия се разпадна след война през 90-те години на предишния век, като всички се стремят да се причислят към Европейски Съюз през идващите години. Но страните от Европейския съюз са разграничени за това по какъв начин да се работи във връзка с тези желания.

Френският президент Емануел Макрон се обрисува като водещ песимистичен глас при отварянето на Европейски Съюз към нови членове от Западните Балкани. Той упорства, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху реформирането си, преди даже да стартира да обмисля разширение.

Френските управляващи също по този начин се притесняват, че всеки сигнал, който блокът има намерение да предприеме в релативно небогати страни с надълбоко вкоренени проблеми като проведената престъпност и корупцията, ще бъде подарък за евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент през идната година. През юни Париж съумя да отсрочи решението за Албания и Македония да стартират договаряния за участие след изборите през май.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР