ЕС и Великобритания промениха първоначалния вариант на Протокола за Северна

...
ЕС и Великобритания промениха първоначалния вариант на Протокола за Северна
Коментари Харесай

ЕС и Великобритания постигнаха нова сделка за Северна Ирландия

ЕС и Англия трансформираха първичния вид на Протокола за Северна Ирландия. Брюксел и Лондон се споразумяха за нова „ Уиндзорска рамка “, която да постави завършек на несигурността за тази провинция.

Новината разгласи английският министър председател Риши Сунак след среща в Лондон с ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаква се новото съглашение да улесни физическите инспекции на артикули, влизащи от Англия в Северна Ирландия. То би трябвало да разреши на депутатите от Ълстър да имат думата за европейските регламенти, които Обединеното кралство би трябвало да ползва съгласно изискванията на „ Брекзит “ – излизането на страната от Европейски Съюз преди три години.

Лондон също по този начин получава правото да постанова избрани налози и да дава в някои случаи държавни помощи.

Въвежда се и спирачката „ Стормънт “, наречена по този начин по името на районния парламент в Белфаст. Северноирландските депутати ще имат опцията да спрат използването в провинцията на който и било правилник на Европейски Съюз, отнасящ се до стоките.

„ Това е началото на нова глава в нашите връзки “, съобщи Сунак.

Урсwла фон дер Лайен съобщи, че Съдът на Европейски Съюз ще има последната дума по въпросите за европейското законодателство и единния пазар.

Северна Ирландия има отворена граница с Република Ирландия, която остана в Европейски Съюз. Всяко връщане на физическата граница посред им би могло да заплаши Споразумението от Разпети петък, подписано през 1998 година То докара до завършек на насилието в провинцията.

Същевременно обаче смяната в съглашението може да разклати властта на Риши Сунак, който е министър председател едвам от 4 месеца. Възможно е днешното решение да разгневи най-заклетите последователи на „ Брекзит “ измежду консерваторите.

Търговското съглашение бе подписано през 2020 година Според първичния му тип Северна Ирландия, която напусна Европейска комисия като част от Обединено кралство, остана член на Eвропейския митнически съюз. Този лицемерен статут разреши да се избегне появяването на физическа граница с Република Ирландия.

Протоколът предвиждаше и контролни процедури в северноирландските пристанища за транспорта на артикули от другите елементи на Англия. Възникналите вследствие на това бюрократични пречки обаче затрудниха значително вноса на доста типове артикули в провинцията. Това породи недоволството на локалното население и направи невероятно съставянето на ново държавно управление след миналогодишните избори там. Масло в огъня наляха острите митинги от страна на Демократическата юнионистка партия (ДЮП).

Британската провинция ще остане и отсега нататък под юрисдикцията на Съда на Европейски Съюз и ще би трябвало да продължи да съблюдава множеството правила на Европейски Съюз. Именно това провокира недоволството на ДЮП и консерваторите евроскептици отпред с досегашния министър председател Борис Джонсън.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР