Еразъм за млади предприемачи е трансгранична програма, подпомагаща обмяната на

...
Еразъм за млади предприемачи е трансгранична програма, подпомагаща обмяната на
Коментари Харесай

ЕС помага на млади предприемачи с програма за обмен


„ Еразъм за млади бизнесмени ” е трансгранична стратегия, подпомагаща обмяната на предприемачески и управнически опит. С нейна помощ, нови или бъдещи бизнесмени получават опцията да се учат от опитни предприемачи, които ръководят дребни или междинни предприятия в други, участващи в програмата страни.

Обмяната на опит се реализира по време на престой при умел бизнесмен, който оказва помощ на новия бизнесмен в придобиването на умения, нужни за ръководството на дребна компания.

Съвместното съдействие в страната хазаин продължава сред 1 и 6 месеца , посочи пред Радио София Соня Господинова , представител към Европейската комисия. Програмата се реализира с търговски камари, бизнес инкубатори, центрове за започващи предприятия.

От началото на самодейността през 2009 година досега са осъществени близо 9900 обмена с над 19 000 нови и приемащи бизнесмени от цяла Европа.

Програмата цели да насърчи предприемаческия дух , да го хастари с опит и познания, да усили броя на така наречен „ стартъпи “ и да ги направи по-устойчиви; да поддържа трансграничното съдействие, обмяна на хрумвания и познания , да усили контактите и партньорските мрежи на дребните компании, да основава нови работни места .

Ползите за новите бизнесмени са придобиването на познания, умения и опит, създаване на потенциал за ръководство на дребна компания, основаване на нови контакти и партньорски мрежи в чужбина. От друга страна, предприемачът-домакин може да заимства нови хрумвания и да види нови вероятности за насърчаване на личния бизнес , да откри съдействие с задгранични сътрудници и да опознае нови пазари.

Престоят е отчасти финансиран със средства от Европейския съюз.

Допустими участници в програмата са нови и приемащи бизнесмени от Европейски Съюз и участващите страни.

До момента от България са взели участие 159 нови бизнесмени и 53 приемащи опитни предприемачи. Няма ограничаване в сферите – има в текстилната индустрия, в туризма, във всички типове промишлености, добави Господинова.

С нея беседва Луиза Лазарова.

Желаещите да вземат участие могат да аплайват през.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР