Епидемията от COVID-19 в България е в разгара си и

...
Епидемията от COVID-19 в България е в разгара си и
Коментари Харесай

След всичките планове и алгоритми: Всеки се спасява от COVID-19 както може

Епидемията от COVID-19 в България е в разгара си и по нищо не проличава да стихва. С увеличението на случаите, към този момент експоненциално, неуредиците в съществуващия проект на Министерство на здравеопазването и локалните РЗИ-та стават ясно забележими за цялото общество.

За този материал разговаряхме с наши фенове, заболели от новия ковид. Всеки с друга степен на заболяване – едни с по-леки признаци, други – с тежки, изискващи незабавна хоспитализация, и трети – с никакви, само че с потвърден ковид. От всички истории едно е ясно – до момента в който здравните управляващи се надпреварват да изясняват, че ситуацията е под надзор и раздават пари за подсилване на системата, самите „ клиенти “ на тази система са оставени на произвола на ориста поради поредност от нелогични и непоследователни решения и министерски укази.

От всички истории излиза също, че българският пациент с COVID-19 сега се намира в същински „ Параграф 22 “ – в случай че искаш да стигнеш до съответна здравна грижа в ранния стадий на болестта, по-добре да не се тестваш за ковид, само че в случай че ти би трябвало хоспитализация – би трябвало да докажеш, че си болен с PCR тест.

В същото време специалисти разясняват, че нарасналата смъртност в страната се дължи точно на закъсняла здравна грижа и отсрочване „ до последно “ на лекуването.

В този материал ще минем малко по малко през системата, с която се сблъсква всеки болен от ковид. Разказите са анонимни, тъй като измежду тях има такива, които са в нарушаване на сегашни закони.

Снимка: Ладислав Цветков

PCR, карантина, контактни лица

Едно от фамилиите, с които разговаряхме, споделя за поредицата от институционални и логистични неточности, с които са се сблъскали по време на заболяването.

При мъжа PCR тест потвърждава деен COVID-19. От датата на излизане на резултата той е в 14-дневна карантина, а брачната половинка му е в 10-дневна карантина като контактно лице.

С актуалните закони контактните лица подлежат на санкции в случай че нарушат карантината си. Това значи, че в случай че вие сте контактни и развиете признаци, по закон не би трябвало да напускате дома си – даже и с цел да се тествате.

За злощастие, само че от време на време и за шанс, тези закони към сегашния миг не се ползват – нито от органите на реда, нито от локалните РЗИ-та.

Това семейство нарушава карантината си, с цел да може и брачната половинка на болния да се тества и да знае сигурно дали да стартира и тя лекуване. Тестът ѝ е позитивен.

В друго семейство, още веднъж мъж и жена, обстановката е по-различна, защото става въпрос за тежка симптоматика на заболяването. Жената е с потвърден COVID-19. И тя, и брачният партньор ѝ са в карантина – единият за болест, другият - за контакт. Дни по-късно мъжът развива тежки признаци на заболяването, само че не може да се тества, тъй като е под карантина. Джипито му декларира да звъни на 112. Отказана му е и кола за спешна помощ от столичната Спешна помощ, тъй като „ има по-сериозни случаи от неговия “. От РЗИ след това пък настояват, че с уведомяване на полицията болният в действителност е можел с персонален превоз да отиде до някой от триажите в града.

Скоро неговата 10-дневна карантина като контактно лице изтича и той е свободен, въпреки и интензивно болен с необоснован COVID-19.

И при двете фамилии контактът с РЗИ закъснява . Едните са потърсени 10 дни след позитивния резултат, а другите – пет дни по-късно. Не са проследени контактните им лица, не са тествани те самите дали съблюдават карантина. Не са им връчени наставления.

Снимка: iStock

Адекватно и бързо лекуване

При всяка болест има няколко неща, които общоприетоо се наблюдават. При вирусна зараза персоналните лекари поучават да се пусне цялостна кръвна картина с така наречен C-реактивен протеин, който е индикатор за сериозността на инфекцията. Тези проучвания спомагат за слагането на диагноза и изписването на медикаменти.

При COVID-19, обаче, това не е по този начин .

В едното от фамилиите, с които разговаряхме, един от болните има температура в продължение на 10 дни компактно, макар антибиотиците, които приема. Лечението от персоналния доктор се прави единствено по телефона. Той предлага цялостна кръвна картина и въпросният протеин да бъдат изследвани, след което самичък прибавя „ само че къде? “ .

Болният по закон няма право да напуща дома си, няма право да отиде да си направи спомагателни проучвания, въз основата на които да продължи лекуването си по метод, който да го избави от хоспитализация на по-късен стадий.

И защото това е затворен кръг – колкото по-неадекватно е лекуването на по-ранен стадий на заболяването, толкоз повече се усилва опцията тя да прерасне в незабавен случай, който се нуждае от хоспитализация.

При другото семейство с по-тежката симптоматика ситуацията е по-сериозно. Мъжът продължава да бъде с влошено здраве, само че 10-дневната му карантина изтича.

Ако той има потребност от хоспитализация, проблем може да се окаже неналичието на позитивен PCR тест, който, обратно на неведнъж повтореното от здравния министър, неофициално „ се желае на входа “ на лечебните заведения (скорошният репортаж на Българска национална телевизия потвърди точно това).

Но 10-дневната карантина блокира опцията контактните лица да си създадат тест и по този начин лекуването се забавя с най-малко още 24 часа.

Ако след карантината болният човек е в положение да стигне до медицински център на личен ход, с цел да се прегледа, получава следната резолюция: „ И ние сме хора, и ние ще се заразим! “. И назад по линията – джипи, РЗИ, 112… Докато нещата не станат в действителност за кола за спешна помощ. Ако пристигна.

Снимка: Ладислав Цветков

Медикаменти, предписания, дефицит

Фармацевтите в страната към този момент сигнализират за дефицит на някои лекарства, свързани с лекуването на COVID-19. Здравните управляващи са безапелационни, че няма да се толерира презапасяване с животоспасяващи, от време на време, лекарства… и в това време не се виждат съответни ограничения.

Всеки от нас може да опише персонална или най-малко фамилна история за пазаруване на, да вземем за пример, 7 опаковки антибиотик, предписван по телефона от лекари за лекуване на COVID-19. Без да бъде запитан за рецепта, без да бъде запитан за кого ги купува, без каквато и да е регулация .

Фармацевтите са сложени в състояние да избират сред хуманния си дълг и отговорностите си по закон – хем би трябвало да оказват помощ на околните на заболели, чиито персонални лекари „ преслушват “ по телефона и по същия метод предписват медикаменти, хем за тези медикаменти би трябвало да изискват предписания, тъй като самолечението постоянно нанася по-големи вреди от заболяването.

В същото време наши фенове алармират, че им се постанова да обикалят цялата столица, с цел да открият точни дози медикаменти за свои заболели близки. Ситуацията припомня по-скоро хаоса при започване на 90-те, в сравнение с 2020 година

Така различен наш фен описа, че рецепта за лекуване на потвърден COVID-19 му е била издадена… от лабораторията, в която се е тествал. Разбира се, с уточнението, че персонален доктор би трябвало да я огледа.

Разговаряхме и с млад мъж, който се възвръща от тежък COVID-19 с бронхопневмония и хоспитализация. В първите дни на инфекцията, когато ситуацията може да се овладее, той е бил лекуван от персоналния си лекар… с чай и витамин С. Единствено с помощта на личния си организъм и доза шанс, този млад мъж е издържал близо 10 дни с тежък зной, разрастваща се пневмония и задушаваща кашлица.

При опит да стигне до здравната система се следи класическата за страната картина – колата за спешна помощ е извикана в 14 ч. денем, само че идва в 3 ч. през нощта. Мъжът е откаран в столична болница, където му отхвърлят хоспитализация – макар температура над 40 градуса, тежка кашлица и зной.

При предпочитание от страна на пациента да му бъде изработен рентген му е отговорено „ Ние лаборанти по това време нямаме, ще би трябвало да изчакате до сутринта “.

И по този начин няколко дни по-късно и с все по-влошаващо се здраве, мъжът най-сетне постъпва в болница. По неотложност. Ситуация, която можеше да бъде избегната още в зародиш.

Снимка: Ладислав Цветков

Тотално неуважение на реда и разпоредбите

Получихме редица сигнали от наши фенове за нарушавания от страна на лекуващи лекари, както и от страна на работодатели.

В два случая персоналните лекари поучават хора с тежка и явна симптоматика на COVID-19 да не се тестват, с цел да не бъдат сложени под карантина. Отново се разчита на съвестта на обособените пациенти да съблюдават карантина, под която законово не са.

Друг наш фен алармира, че неговият шеф е бил наясно за инфектиран чиновник, само че го е посъветвал да не се тества при започване на инфекцията. Не са известени и останалите чиновници. За да няма карантина.

Снимка: БГНЕС

И какво вършим?

До момента стана ясно едно – в случай че искаш да получиш минимална здравна грижа, която да ти подсигурява леко протичане на COVID-19, би трябвало да нарушиш закон, правила и всичко. Даже и това не е задоволително - същото се чака от околните ти, а и от фармацевта в кварталната аптека.

Дни наред към този момент здравният министър Костадин Ангелов твърди жителите на България, че ситуацията е под надзор, и проект за деяние има. А то явно не е. Контрол няма.

Няма надзор на равнище съблюдаване на противоепидемичните ограничения.

Няма надзор от страна на районните здравни инспекции.

Няма надзор от страна на управляващите по отношение на лицата под карантина.

Но, по-страшното – няма обезпечена даже минимална грижа за към този момент болните от COVID-19.

И до момента в който властта трансферира топката в ръцете на локалните здравни инспекции и щабове, епидемията пораства. Количеството заболели продължава да се усилва, макар леките ограничения, които сякаш всички съблюдават, и за които сякаш се следи.

Грижа за болните сякаш има, че да не се постанова да стигат до болница.

От самото начало на пандемията в международен мащаб се приказва за „ понижаване на кривата “ по този начин, че здравните системи да устоят на натоварването и да лекуват всички заболели съответно. Това се реализира с надзор на епидемията – нещо, което у нас липсва във всички аспекти на здравната система до този миг.

Поредицата от нелогични решения, министерски заповеди и написани правила сами блокират здравната система. Тя е с вързани ръце и не може да помогне на болните, до момента в който не стане прекомерно късно. Няма по какъв начин да се откри и цялостната картина на локалната заболеваемост, защото… в случай че искаш да стигнеш до доктор е по-добре изобщо да не се тестваш за ковид.

И какво остава за болните? Тези хора, които сега са в карантина в домовете си и с изключение на с физическите последствия от заболяването се сблъскват и с психическите такива?

Остава им да чакат. Докато не стане прекомерно късно.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР