EPA/БГНЕС Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на

...
EPA/БГНЕС
Папа Франциск отказа да приеме на аудиенция държавния секретар на
Коментари Харесай

Папата отказа аудиенция на висш американски политик

 EPA/БГНЕС Папа Франциск отхвърли да одобри на визита държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин и секретарят по въпросите на връзките с страните монсеньор Ричард Галахър оповестиха, че папата е отхвърлил настояването на Помпео, защото заобикаля да се среща с политици преди избори.

" Да, той изиска. Но папата към този момент ясно е заявявал, че политически фигури не се одобряват в интервал на избори. Това е повода ", сподели Паролин.

В сряда Помпео дойде в Рим, където е планувано да се срещне с публични представители на Светия трон.

Съобщението за отказаната визита пристигна откакто държавният секретар на Съединени американски щати упрекна Католическата черква за съглашение с Китай за назначението на епископи в Китай, отбелязва Ройтерс.

Двугодишното съглашение, което изтича идващия месец и се чака да бъде възобновено, разрешава на папата да има думата при назначението на епископи в Китай. Представители на Светия трон признават, че съглашението не е съвършено, само че го дефинират като стъпка напред.

На конференция, проведена от посолството на Съединени американски щати при Светия трон, американският държавен секретар съобщи, че във връзка с преследването на религиозни малцинства Китай е най-лошата страна в света. Макар да не загатна категорично съглашението на Светия трон с Пекин, той упрекна Китайската комунистическа партия, че работи непрекъснато, с цел да потъпква свободата, изключително религиозната.

Паролин и Галахър дефинираха обществените рецензии на Помпео като " изненада ", пристигнала тъкмо преди плануваното посещаване. " Обикновено, когато се приготвят тези визити сред представители на високо ниво, се водят договаряния за тематиките, по които ще се беседва конфиденциално. Това е едно от разпоредбите на дипломацията ", сподели Галахър.

Запитан дали рецензиите на Помпейо към съглашението на Ватикана с Китай са предопределени за политическа приложимост в Съединени американски щати, кардинал Пиетро Паролин съобщи: " Някои го интерпретираха по този метод. "

Твърдолинейният метод към Китай е главен миг в предизборната акция на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп преди изборите на 3 ноември. Тръмп също по този начин се свързва с консервативни протестантски и католически придвижвания, доста от които са сериозни към папа Франциск, отбелязва Ройтерс.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР