Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода

...
Енергийният преход е седмична рубрика на ДЕБАТИ.БГ, посветена на прехода
Коментари Харесай

Енергийният преход: Днес е Световният ден на енергийната ефективност. Какво може да направи всеки от нас?

Енергийният преход е седмична графа на ДЕБАТИ.БГ, отдадена на прехода от силата на 19. век – въглищните централи, и силата на 20. век – петролна и газова сила, към модерната сила на нашата епоха – зелените възобновими източници. Зелената дълготрайна политика на Европейски Съюз цели да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година В дълготраен проект задачата е Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година Всички 27 държави-членки на Европейски Съюз са се заели в нея. България също има своите задължения, заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Декарбонизацията на енергийния бранш у нас цели въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 г. 
На 5 март отбелязваме Световния ден на енергийната успеваемост. Той води началото си от 1998 година и цели разпространение на концепцията за енергийна успеваемост като ефикасна мярка за опазването на околната среда.

Както на всеки 5 март от 1998 година насам, тази неделя се отбелязва Световният ден на енергийната успеваемост през 2023 година Инициативата, зародила в Австрия по време на Първата интернационална среща за енергийна успеваемост, има за цел да увеличи осведомеността за нуждата от понижаване на потреблението на сила посредством рационално и стабилно потребление на силата.

За Световния ден на енергийната успеваемост Министерството на околната среда и водите на Република България, че „ разпространява енергийната успеваемост като един от методите за запазване на околната среда “.

Противно на това, което доста хора мислят, подобряването на енергийната успеваемост не значи компромис с нашия комфорт и качество на живот посредством понижаване на ежедневното ползване на сила. Нищо не може да бъде по-далеч от истината. Повишаването на енергийната успеваемост се основава на усъвършенстване на индустриалните процеси и потреблението на сила, потребление на възобновими енергийни източници, вместо изкопаеми горива, и поощряване на отговорно ползване и преработване, наред с други неща.

Именно такива са и политиките, заложени от Европейската комисия в зелената дълготрайна политика на Европейския съюз – да се понижат нездравословните излъчванията с най-малко 55% до 2030 година, спрямо равнищата от 1990 година, а в дълготраен проект Европа да бъде първия континент с безпристрастен климат до 2050 година

България, както знаем, също има своите задължения по тази политика, които са заложени и в Плана за възобновяване и резистентност. Една от тези цели е декарбонизацията на енергийния бранш у нас, като съответните цели, заложени в Плана, са въглеродните излъчвания от производството на електрическа енергия да намалеят с 40%, вземайки изходните равнища от 2019 година Целта за понижаване на излъчванията би трябвало да бъде реализирана през 2025 година

48-ото Народно заседание обаче гласоподава да задължи Министерския съвет да опита да предоговори тази цел с Европейската комисия, като заложи период за това – 31 март 2023 година. Депутатите задължиха държавното управление да договаря за изцяло отпадане на уговорките за декарбонизация, както и за това ТЕЦ-овете да работят без ограничавания до 2038 година.

Към момента знаем, че екипът на служебния вицепремиер по ръководство на европейските средства Атанас Пеканов ще води договарянията с Европейската комисия. Очаква се още и Министерството на енергетиката да изпрати на Европейска комисия обосновано искане за преразглеждане на Плана.

Докато този развой тече и декарбонизацията на енергийния бранш у нас действително е сложена под риск, ето
по какъв начин можем да насърчим енергийната успеваемост през 2023 година:
Има доста елементарни дейности, които можем да предприемем през цялата година, а освен на този Световен ден на енергийната успеваемост 5 март.
Използване на дневната светлина за задания, които изискват повече осветление;Изключване на осветлението и електрическите устройства, когато не се използват;Друг метод да допринесем за енергийната успеваемост е като използваме светодиоди на мястото на елементарните лампи или крушки. Всъщност тази опция може да докара до спестовност на сила до 80% спрямо обичайното осветяване, а също така е и екологично чиста с помощта на материалите, употребявани за нейното произвеждане, показва испанската компания Acciona;Замяна на старите уреди с по-ефективни, които употребяват по-малко сила. Уредите от клас А (зелени) са най-ефективни, до момента в който уредите от клас G (червени) са минимум ефикасни. Въпреки че тези уреди може да са по-скъпи, когато ги купувате, те ще се изплатят в дълготраен проект, споделя още Що се отнася до испанския конгломератЩо се отнася до подвижността, най-ефективният вид е да дадете преимущество на публичния превоз или колоезденето. Въпреки това има някои привички при шофиране, които могат да допринесат за енергийната успеваемост: поддържане на отмерено движение и шофиране не с несъразмерна скорост; поддържане на прозорците и климатика на междинна температура от 21ºC; съблюдаване на вярна поддръжка на гумите и мотора.
В допълнение към изгодите за околната среда тези дейности могат да доведат и до финансови икономии. Например потреблението на по-малко сила значи по-ниска сметка за електричество.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР