През 1954 г. Bell Industries разработва първата фотоволтаична (PV) клетка,

...
През 1954 г. Bell Industries разработва първата фотоволтаична (PV) клетка,
Коментари Харесай

Слънчевата енергия може да стане основен източник на енергия в света до средата на века

През 1954 година Bell Industries създава първата фотоволтаична (PV) клетка, способна да преобразува слънчевата светлина в използваема електрическа енергия. Ефективността на тези кафези обаче е едвам към 6%. Те не са финансово преференциални, тъй че обществеността за малко време упорства за нуклеарна сила като средство за произвеждане на чиста електрическа енергия без изкопаеми горива. Сега, след няколко нуклеарни произшествия и софтуерен прогрес, слънчевата сила е на път да се трансформира в главен източник на сила в света.

Според „ Science Alert “ английски откриватели са съставили три модела за следене на събитията в технологиите и стопанската система. Получените симулации демонстрират, че слънчевата сила е на път да се трансформира в главен международен източник на чиста сила без изкопаеми горива доникъде на този век. И то без спомагателни държавни тласъци, като да вземем за пример налог върху въглеродните излъчвания, отстъпки за доставка по мрежата и така нататък Тя просто ще се трансформира в стопански най-изгодната форма за произвеждане на електрическа енергия за търговски и битови потребности.

Съвременните фотоволтаични кафези са доста по-ефективни. Ефективността на множеството слънчеви панели нормално варира сред 15 и 20%. Но някои модели могат да бъдат с успеваемост до 50%.

Това не е толкоз изненадващо, като се има поради, че слънчевата сила набира скорост от години. Антиядрените позиции на Greenpeace и други екоактивисти са подтикнали откривателите да търсят и създават различни решения за по-икономично и по-чисто произвеждане на електрическа енергия.
Цифрите също са в интерес на слънчевата сила.
Първоначалната инвестиция може да е скъпа, само че разноските за произвеждане на чиста електрическа енергия за години напред са на практика нулеви. От 2016 година насам слънчевата сила е най-евтината възобновима форма на сила допълнително от 60 страни. До 2020 година тя публично се трансформира в най-евтината електрическа енергия в историята – по евтина и от въглищата, и от газа в множеството огромни страни. Слънчевата сила е на път да размени изкопаемите горива и може да стане виновна за 56% от производството на електрическа енергия в света.

Ако разноските, свързани с оборудването и инсталацията, продължат да понижават със сегашните темпове, слънчевата сила може доста да измести всички други енергийни други възможности през идващите две десетилетия.

Понастоящем изкопаемите горива създават по-голямата част от електрическата енергия в света. Но в случай че актуалната наклонност при слънчевата сила се резервира, процентът на електрическата енергия, създадена посредством изгаряне на изкопаеми горива, ще спадне от 60% до едвам 21%. Това ще бъде стъпка в вярната посока, в случай че сте загрижени за въглеродните излъчвания.

Източник: БГНЕС

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР