Украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на отдела, отговарящ за

...
Украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на отдела, отговарящ за
Коментари Харесай

Киев уволни двама министри, Зеленски се разделя и с шефа на охраната си

Украинският президент Володимир Зеленски уволни ръководителя на отдела, отговарящ за персоналната му защита , откакто двама от чиновниците му бяха арестувани тази седмица поради хипотетичен скрит план за убийството му , съобщи Агенция Франс Прес.

Зеленски разгласява декрет за " освобождение на Сергий Леонидович Руд от длъжността шеф на Департамента за държавна отбрана на Украйна ".

В него не се показва повода за отстраняването на Руд, нито негов заместител на извънредно значимия пост.

Новината идва на фона информацията, че украинският парламент е уволнил двама министри, а президентът Володимир Зеленски назначи нов пълководец на Силите за специфични интервенции .

Освободени от служба са министърът на земеделието на Украйна Николай Солский и вицепремиера и министър на инфраструктурата Олександър Кубраков. Солский беше в кабинета на украинския министър-председател Денис Шмигал от 2022 година, до момента в който Кубраков беше в държавното управление от 2021 година

Антикорупционната работа на Украйна разгласи през април, че Солский е взел участие в противозаконното придобиване на държавна земя на стойност 291 млн. гривни (6,9 млн. евро). Дни по-късно министърът на земеделието беше задържан и след това освободен под гаранция от 75,7 млн. гривни. Солский отхвърли обвиняванията, само че на идващия ден подаде оставката си. При гласуването през днешния ден Народното събрание одобри оставката.

Кубраков, виновен за инфраструктурата и възобновяване на разкъсваната от войната страна, също беше уволнен от законодателния орган при реорганизацията на властта. " Винаги съм подготвен за открит разговор и обстоен доклад за работата на министерството във всички области, за които давам отговор ", написа Кубраков във Facebook, като добави, че нито Володимир Зеленски, нито министър председателят Шмигал са обсъждали отстраняването му с него.

През март Зеленски разгласи, че предстоят още кадрови промени . „ Продължаваме да рестартираме нашите държавни институции “, сподели той тогава.

Днес президентът освободи с декрет полковник Серхий Лупанчук от длъжността пълководец на Силите за специфични интервенции на украинската войска. Лупанчук изпълняваше длъжността през последните близо шест месеца след назначението му на 3 ноември 2023 година

С обособен декрет за нов пълководец на силите е разгласен бригаден военачалник Олександър Трепак. Той е заместник-командир на Силите от 2020 година и служи в украинската войска от април 2014 година

През 2014 година охранява Центъра за доставяне с бронирано въоръжение в град Бахмут и базата за предпазване на стрелково оръжие в село Парасковиевка в Донецка област. Трепак е бил и пълководец на интервенцията за отбрана на летището в Донецк от август до октомври 2014 година

През 2015 година Трепак е почетен със званието Герой на Украйна от тогавашния президент на Украйна Петро Порошенко. Получава и три ордена „ Богдан Хмелницки “ за особени заслуги в отбраната на страната: през 2022 година от Зеленски и два пъти през 2014 година от Порошенко.

Зеленски стартира да прави метаморфоза на военното командване на Украйна през февруари, като уволни главнокомандващия Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужний. С декрет от 8 май Залужний беше назначен за дипломат на Украйна във Англия. В постановлението се показва, че той е освободен „ от военна работа по здравословни аргументи “ и резервира „ правото си да носи военна униформа “.

През април бяха оповестени още промени във военното командване на Украйна, като бяха направени нови назначения в южното, източното и западното оперативно командване на страната.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и, с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР