Енергийният експерт Иван Дреновички коментира ситуацията с газовата криза и

...
Енергийният експерт Иван Дреновички коментира ситуацията с газовата криза и
Коментари Харесай

Иван Дреновички за газовата криза: Трябваше вече да сме готови с няколко варианта за доставчик

Енергийният специалист Иван Дреновички разяснява обстановката с газовата рецесия и какви са решенията, които би трябвало да бъдат взети.

" Имаме ценова рецесия във връзка с доставките на природен газ, които в последните дни, предвид на покачвания публичен интерес, стартират да се трансформират и вървят надолу. Мисля, че идната година ще е доста по-лесна от тази. Не е най-актуалния въпрос от кое място идва газа, а цената му. Оттам нататък е въпрос на нашите политици, които би трябвало да вземат своите решения. Казват, че залитаме още веднъж към Газпром. Ние не сме спрели връзките с Газпром. В идващите 3-4 месеца ще сме очевидци на разногласия " за " или " срещу " Газпром ", сподели той в предаването " Лице в лице " по БТВ.

" Проблемът не е в изтичащия контракт с Газпром. Въпросът е следният - когато знаем, че има изтичащ контракт с Газпром, който подсигурява по-голямо количество - 90 % от всички доставки, тези договаряния трябваше да бъдат почнати по-рано. Било то с Газпром, било с различен снабдител. Като влизаме в ръководството с концепцията, че договорът изтича декември 2022 година, то ние трябваше досега да имаме няколко разновидността. Ако не дълготраен контракт, най-малко контракт за идната година. Защото сдружението " Булгаргаз " към този момент е закъсняло с даване на новите контракти за идната година и при какви условия, тъй че бизнесът е безусловно в правото си да недоволства ", разяснява още Дреновички.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР