Енергийната ефективност сега е въпрос на оцеляване за бизнеса, но

...
Енергийната ефективност сега е въпрос на оцеляване за бизнеса, но
Коментари Харесай

Радан Кънев: Последните европредложения в енергетиката ще счупят пазара

Енергийната успеваемост в този момент е въпрос на оцеляване за бизнеса, само че липсват регулаторните и финансовите принадлежности. Предлага се постройките с индустриално или офис предопределение да покачат с до 4 класа енергийната си успеваемост до края на десетилетието. Приетите ограничения в директивата за " свърхпечалбите в енергетиката " са прибързани, рискови и евентуално няма да реализират задачата си - понижаване на сметките. А служебното държавно управление ги поддържа.
Намираме се в остра композиция от рецесии с непредвидим краен миг. Инфлационна рецесия, съпоставима с тази от 70-те години на предишния век, ни навежда на поучения от предишното, само че и решения, които сега нямат явен отговор. В тази връзка бих желал да приказваме за ускорение на прехода, само че най-много за смяна на модела, тъй като без смяната му той няма да може да бъде сбъднат . Ако всяка рецесия е опция, то дълбоката спешна обстановка би трябвало да е извънредно огромна такава.Виждайки проблемите в досегашния модел ние би трябвало да го приспособяваме към устойчива действителност. Необходимост, която убягва на множеството хора, които взимат решения и на национално, и европейско равнище. Промяна на модела

Как в действителност изглеждаше прехода досега? От политическата вероятност това е развой на взимане на решения, който е учреден на слагането на избрани цели (както за енергийна успеваемост, по този начин и за прекосяване от въглеродно интензивна към чиста мобилност). Законодателните измерения на процеса включват директивата за възобновимите енергийни източници, която върви към трета версия, инструкция за енергийна успеваемост (второ изменение), инструкция за енергийни характерности на сградите; правилник за енергийната инфраструктура. Всички те са част от законодателния пакет и са показани от Европейска комисия преди войната, само че и преди инфлационните процеси от втората половина на 2021 година

Пазарната основа на всички тези политики е една - системата за търговия с излъчвания от 2003 година, която сега минава през голяма промяна и текат договаряния, да бъде с неведнъж увеличена упоритост. Основната цел е изкуствено увеличение на цените на въглеродно интензивните енергоносители, за сметка на ресурсите за реализиране на зелените цели.
Реклама
Но истината е, че не поради политическите цели на национално равнище, само че и поради геополитическите фактори, цените в енергетиката са най-високи от две десетилетия. Тенденцията е силата от изкопаемите източници да остане стабилно висока за доста по-дълъг интервал от време и по-скъпа от това, което всякаква търговия с излъчвания би могла да я направи. Това е по този начин, тъй като аргументите са външни и отвън контрола на нашите политически решения.

Като образец къде се намираме - така наречен ТЕЦ-овете в Маришкия басейн, които от десетилетия продават ток на НЕК, и които дълго време бяха подложени на критика, в този момент са съществена причина за контролиране на цената на енергийния микс на България и фактор цената на тока в страната да е по-ниска от обсъжданата контролирана цена от 180 евро/мегаватчас на равнище Европейски Съюз. Поддържане на районния пазар дава доста по-силна мотивация за преход към възобновими енергийни източници и разнообразни форми и нисковъглеродна стопанска система. С други думи, това, което се опитвахме да реализираме с политически ограничения посредством търговия с излъчвания, съумя да го наложи пазара в актуалната геополитическа обстановка. И тук е мястото да се замислим - по какъв метод това се отразява на прехода. Новите принадлежности за адаптиране към променената действителност

Ангажиран съм с всички тези тематики в Европейския парламент като докладчик в комисията по околна среда и проследявам развиването им всекидневно. Това, което страните на национално равнище, както и Европейски Съюз като институции, не са подготвени да отговорят, е новата мотивация на пазарните участници. Ние две десетилетия се опитвахме да създадем тази мотивация. Сега, става известно, когато енергийната успеваемост е въпрос на оцеляване за бизнеса, липсват регулаторните и финансовите принадлежности, инфраструктура, както и елементарен достъп до разрешителни процедури, с цел да оказват помощ на бизнеса и семействата в прехода, с цел да се приспособяват към новата действителност.

В тази връзка би трябвало да мислим за смяна на модела, а освен за ускорение на зеления преход. За пазарните участници - от най-малкия (отделното домакинство) до най-големия бизнес, не е належащо да се постановат увеличени упоритости и нови таргети в законодателство. Необходимо е естествената мотивация да бъде канализирана посредством оптимално улеснени и ускорени процедури за енергийна успеваемост, както и мощни финансови принадлежности, които да подкрепят този развой.
Реклама
Всъщност обаче следим тревожни противоположни резултати - откакто дълго време беше търсена тази пазарна мотивация, сега виждаме оферти от Европейската комисия и съвета, които желаят да счупят пазарните трендове. В директивата за енергийните характерности на постройките, да вземем за пример, която слага извънредно високи условия към жилищните здания, се предлага в околните години постройките с индустриално или офис предопределение да се наложи да покачат с до 4 класа енергийната си успеваемост до края на десетилетието. Същевременно и в предлагането на Европейска комисия, и в позицията на съзаконодателите, новаторска финансова рамка за това липсва.

В тази връзка, по моя самодейност в Европейския парламент, предлагам анюитетите за връщане на заемите за енергийна успеваемост да съответстват на годишна или месечна база със спестените суми от енергийните сметки на семейства или бизнеси. Надяваме се Европейска комисия да схване този метод, с цел да сътвори вярната рамка на тези финансови схеми, с цел да подтикват бизнеса и финансовия бранш да бъдат част от този развой.

Най-важното нещо, което би трябвало да знаем за зеления преход, който се трансформира в императив по стопански аргументи - не е допустимо да има такова количество обществени средства, които да финансират този развой. Създаването на нови фондове на европейско равнище, които се зареждат с парите от бизнеса, стартира да става френетично на законодателно равнище в Европейски Съюз, само че те не могат да покрият и 5% от от финансовите потребности на прехода. Необходимо е огромното включване на частния капитал на световния пазар. За ролята на българските управляващи в зеления преход

Молбата ми също е да има по-активна позиция на България върху решенията на съвета по законодателството, което ни визира директно. Пример за това е директивата за " свърхпечалбите в енергетиката " - признатите ограничения са прибързани, рискови и евентуално няма да реализират задачата си - понижаване на сметките. Приетият правилник планува данъчно изземване на всички доходи на енергийните производители (без тези на газ) над " пределна цена " от 180 евро/мегаватчас и шерване на приходите от този ексклузивен налог сред държавите-износители и вносителите. Пример - сред България и Гърция или Словакия и Чехия, от една страна, и Германия, от друга.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР