Ендометриозата засяга около 10% (190 милиона) от жените и момичетата

...
Ендометриозата засяга около 10% (190 милиона) от жените и момичетата
Коментари Харесай

Всяка десета жена страда: Скритите симптоми на ендометриозата

Ендометриозата визира към 10% (190 милиона) от дамите и девойките в репродуктивна възраст в международен мащаб, оповестява Световната здравна организация.

Това е хронично заболяване, обвързвано със мощна болежка, която оказва въздействие на живота в разнообразни сфери. Тя се демонстрира по време на менструация, сексуален акт, изхождане и/или уриниране, хронична тазова болежка, отичане на корема, гадене, отмалялост, а от време на време и меланхолия, тревога и неплодородие.

Понастоящем не е известно лекуване на ендометриозата, като лекуването нормално е ориентирано към управление на признаците.

Какво е ендометриоза?

Ендометриозата е заболяване, при което тъкан, сходна на лигавицата на матката, пораства отвън матката. То може да аргументи мощна болежка в таза и да затрудни забременяването.

Ендометриозата може да стартира при първата менструация и да продължи до менопаузата.

Причината за ендометриозата е незнайна. Не е прочут и метод за попречване на ендометриозата. Няма лекуване, само че признаците ѝ могат да се лекуват с медикаменти или в някои случаи с интервенция.

Тя предизвиква хронична възпалителна реакция, която може да докара до формиране на сраствания или фиброза в таза и други елементи на тялото. Описани са няколко типа лезии:

повърхностна ендометриоза, открита най-вече върху тазовия перитонеум

кистозна ендометриоза на яйчниците (ендометриом), открита в яйчниците

дълбока ендометриоза, открита в ректумно-вагиналната бариера, пикочния мехур и червата

в редки случаи ендометриоза се открива и отвън таза.

Симптоми

Ендометриозата постоянно предизвиква мощна болежка в таза, изключително по време на менструация. Някои дами изпитват болежка и по време на секс или при прилагане на тоалетната. Някои пациентки имат проблеми със забременяването. Други нямат никакви признаци. При тези, които имат, постоянно срещан признак е болката в долната част на корема (таза).

Болката може да е най-забележима: 

по време на менструация по време на или след секс при уриниране или дефекация

Някои дами изпитват също по този начин:

хронична тазова болежка мощно кървене по време на менструация или сред менструациите проблеми със забременяването отичане на корема или гадене отмалялост меланхолия или тревога.

Симптомите постоянно се усъвършенстват след менопаузата, само че не постоянно.

Симптомите на ендометриозата са променливи и широкообхватни, което я прави сложна за диагностициране. Жените, които имат признаци, може и да не са наясно със положението.

Причини 

Понастоящем се счита, че ендометриозата поражда в резултат на:

Ретроградна менструация - менструалната кръв, съдържаща ендометриални кафези, се връща назад през фалопиевите тръби и в тазовата празнина сега, в който кръвта изтича от тялото през шийката на матката и влагалището по време на менструация. Ретроградната менструация може да докара до отсрочване на сходни на ендометриума кафези отвън матката, където те могат да се вграждат и да порастват. Клетъчна метаплазия - клетките се трансформират от една форма в друга. Клетките отвън матката се трансформират в ендометриални кафези и стартират да порастват. Стволовите кафези могат да дадат началото на болестта, което по-късно се популяризира в организма посредством кръвоносните и лимфните съдове. Други фактори също могат да допринесат за растежа или запазването на извънматочната ендометриална тъкан. Известно е да вземем за пример, че ендометриозата зависи от естрогена, който ускорява възпалението, растежа и болката, свързани със болестта. Връзката сред естрогена и ендометриозата обаче е комплицирана, защото отсъствието на естроген не постоянно значи неявяване на ендометриоза.

Начин на живот

Ендометриозата има обилни обществени, здравни и стопански последствия. Тя може да утежни качеството на живот заради мощна болежка, отмалялост, меланхолия, тревога и неплодородие. Някои дами с ендометриоза изпитват изтощителна болежка, която им пречи да вървят на работа или на учебно заведение. Болезненият секс, дължащ се на ендометриоза, може да докара до спиране или отбягване на половия акт и да засегне половото здраве на засегнатите и техните сътрудници.  

Профилактика

Понастоящем не е прочут метод за попречване на ендометриозата. Повишената осведоменост, ранното диагностициране и лекуване, може да забави или спре естественото развиване на болестта. Понастоящем няма лекуване.

Диагноза

Внимателната анамнеза за менструални признаци и хронична болежка в таза е съображение за съмнение за ендометриоза. Въпреки че са препоръчани и тествани няколко инструмента и теста за скрининг, понастоящем нито един от тях не е валидиран за тъкмо идентифициране или прогнозиране на човеци или популации, при които има най-голяма възможност да развият болестта. Ендометриозата постоянно може да има признаци, които „ имитират “ други положения и затрудняват или забавят диагностиката. Ендометриомът на яйчниците, срастванията и дълбоките нодуларни форми на болестта постоянно изискват ултразвуково проучване или ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), с цел да бъдат открити. Хистологичната верификация, нормално след хирургична/лапароскопска визуализация, може да бъде потребна за потвърждаване на диагнозата, изключително за най-често срещаните повърхностни лезии. Необходимостта от хистологично/лапароскопско удостоверение не би трябвало да попречва започването на емпирично здравно лекуване, оповестяват още от СЗО.

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР