Емилия Милчева, Александър Гацак, кореспондент на проправителственото издание Российская газета

...
Емилия Милчева, Александър Гацак, кореспондент на проправителственото издание Российская газета
Коментари Харесай

Как ДАНС внезапно видя един руски шпионин в България

Емилия Милчева,

Александър Гацак, сътрудник на проправителственото издание " Российская газета " в България, е бил свикан още на 21 септември, с цел да получи заповедта за експулсирането си - денят, в който на трима свещеници от Руската черква също бе разпоредено да изоставен страната. Аргументите и за четиримата са едни и същи - заплашват националната сигурност. Но журналистът не се явява да получи заповедта и се укрива в постройката на посолството на Руската федерация в София - неприкосновена като на всяко посолство по силата на Виенската спогодба. На Гацак е неразрешено влизането и пребиваването на територията на държави-членки на Европейски Съюз.
Репортаж или шпионаж?

Говорителят на съветското Външно министерство Мария Захарова твърди, че българските управляващи жестоко са нарушили европейските правила за свободата на медиите. Преглед на изявленията на Гацак в изданието, за което работи, демонстрират, че те не са по-различни от материали в доста български уеб сайтове, а изказванията в тях звучат и от ефира на български медии, включително и публични.

Фокусът в излъчените от Гацак вести е в две посоки - антизападна и антиевропейска изразителност и вести, свързани с съветския газ, съветския нефт, войната в Украйна и Руската черква. В тази връзка е представен “лидерът на българската съпротива Костадин Костадинов ( “Възраждане ”, б.а.) ”, че “България се ръководи от задгранични посолства ”. Цитирани са и апели на напусналия армията ген. Димитър Шивиков “за отговорността пред отечеството и децата ни да превърнем ръководещите (ПП-ДБ, б.а.) в политически трупове ”.

„ Ако те се окопаят във властта, ще ни унищожат “ - Гацак цитира и тези думи на генерала, който беше в листата на Вътрешна македонска революционна организация за евроизборите през 2019 година. Нито едно изказване на президента Румен Радев не е подминато, а с изключение на Костадинов, съветският публицист не пропуща и водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и управлението на “Има подобен народ ”. От датите на кореспонденциите се вижда, че той е предавал и по време на насилствената си изолираност в съветското посолство.

Как работи съветският режим

Ако работеше като задграничен публицист в личната си татковина, Гацак нямаше да се отърве по този начин елементарно при подозрения за шпионаж, а щеше да е заплашен и от изфабрикувани обвинявания, ако управляващите не утвърждават работата му.

Наскоро съветски съд отхвърли настояването за освобождение на американския публицист от „ Уолстрийт Джърнъл “ Евън Гершкович, арестуван в Екатеринбург по обвинявания в шпионаж, който се намира от повече от 6 месеца в ареста. Според “Репортери без граници ” Гершкович e разследвал частната военна компания “Вагнер ”.

В Русия на Путин от ден на ден публицисти стават обект на наказателно гонене поради работата си, в това число и в окупирани от Русия украински територии като Крим. Едни от тях напущат страната като Андрей Караулов, включен като доста други в лист на задграничните сътрудници, направен от съветското Министерство на правораздаването. През юли 2023 година съветската държавна организация ТАСС заяви, че московски съд е разпоредил Караулов да опровергае информация за доставките на дизелово гориво за Украйна от българската рафинерия на “Лукойл ” и да отстрани от интернет всичките си видеоклипове, съдържащи сходни изказвания. Срещу журналиста е заведено и дело за отбрана на деловата известност от управлението на “Лукойл ”.

Когато “Русская газета ” разяснява, че “бившите братушки са се заразили с вируса на русофобията ” във връзка изгонването на Гацак, не помни по какъв начин работят в Полша. От март до август полските служби разрушиха съветска шпионска мрежа и задържаха 16 души, натоварени да разузнават военни уреди и сериозна инфраструктура, превози с филантропична помощ и военно съоръжение за Украйна, както и да правят подготовка за дерайлиране на влакове, пътуващи за Украйна. В дилемите е влизало и подпалване на имущество и транспортни средства, както и осъществяване на осведомителна война в опит да настроят поляците против украинския народ и да провокират отвращение за даване на спомагателна поддръжка на Украйна, гласи известие на полското държавно управление.

В Полша продължава да е в ареста и испанският публицист от съветски генезис Пабло Гонзалес (Павел Рубцов), разпознат като сътрудник на ГРУ, по-рано изпъден от Службата за сигурност на Украйна и арестуван след това в полския град Пшемисъл, покрай границата с Украйна.

ДАНС експулсира, само че не разкрива съветски шпионски мрежи

В България, една от най-засегнатите от съветските хибридни офанзиви страна, избират да експулсират. Наскоро бяха задържани няколко задгранични жители, взели участие в скица за експорт на артикули с двойна приложимост за Русия. Но разкрития на съветски шпионски мрежи няма.

Затова пък има информация без гриф “секретно ”, готова по вътрешна заповед на шефа на ДАНС Пламен Тончев, че заместник-министър снима на телефон и след това копира на флашка по какъв начин хеш код се качва на машини за гласоподаване - което формирало “недоверие към изборния развой ”. Подписана от един от заместниците на Тончев - Деньо Денев, в началото назначен от държавното управление за месец, а през август кабинетът взема решение да го остави на поста за цялостен мандат от 5 години. Резултатът от справката му е гласоподаване с хартия - и 20% невалидни бюлетини.

Ако българското контраразузнаване работеше по този начин и във връзка с съветските мрежи, “троянският кон ” щеше да е цяла кавалерия, а напъните за Шенген - ерозирани.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР