Ема Томпсън разтваря халата си пред огледалото и гледа с

...
Ема Томпсън разтваря халата си пред огледалото и гледа с
Коментари Харесай

Жените триумфират на Берлинале

Ема Томпсън разтваря халата си пред огледалото и гледа с любознание голото си 62-годишно тяло. Във кино лентата на австралийката Софи Хайд " Good luck to you, Leo Grande " английската актриса не наподобява нито ден по-млада от възрастта си и нито грам по-слаба от една напълно елементарна жена на 62. Героинята й е овдовялата някогашна учителка Нанси, която ангажира 29-годишния секс служащ Лео (Дарил Маккормик), с който за пръв път в живота си да стигне до оргазъм. В продължение на четири срещи сред тях съвсем не излизаме от хотелската стая, само че прелестно се забавляваме с гениални разговори сред Нанси и умния като психотерапевт Лео.
Дарил Маккормак и Ема Томпсън в " Good luck to you, Leo Grande " Фотограф: Nick Wall
През смеха филмът прави образован анализ на нестихващите потребности на дамата на 62. Сексуалността на 60 години беше тематика на цели четири кино лентата от формалната стратегия на тазгодишното издание на " Берлинале " , първото онлайн от началото на пандемията. Прави усещане застаряващият профил на тематиките и режисьорите в формалната стратегия : от една страна, това е самобитно огледало на демографията на западните страни, от друга - пандемията усложнява развиването на по-младите и незнайни режисьори на авторско кино.

Втората грандама, с чиято 57-годишна анатомия се срещаме обширно в формалното съревнование, е Жулиет Бинош. " Двете страни на острието " , който ще открие " София филм фест ", е относително стандартен филм от богатата палитра на френската режисьорка Клер Дени ( " Слънцето в нас ", " Шоколад " ), която този път се впуска в най-святото за французите - буржоазната фамилна драма. Силата на кино лентата идва от химията сред Бинош и френската звезда Венсан Ландон като женена двойка, която последователно влиза в спор, откакто в живота им се завръща остарял другар. За завладяващия роман Клер Дени беше наградена със " Сребърна мечка " за режисьорско майсторство.
Жулиет Бинош и Вeнсан Ландон в любовен триъгълник в " Двете страни на острието " на Клер Дени Източник: © Curiosa Films 2022
Дени стана една от шестте дами, които получиха " Мечки " от фестивала от общо осем награди, и това систематизиране отразява преобладаващия женски взор в формалната стратегия.
Реклама
В " Алкарас " носителката на тазгодишната " Златна мечка " за най-хубав филм Карла Симон споделя за огромно семейство берачи на праскови в каталунско село, които след реколтата ще изгубят земята, която ги храни. Дядото няма контракт за нея, а единствено честната дума на притежателя, както татко му и дядо му преди него. Но земевладелците към този момент не желаят праскови, а слънчеви панели. " Алкарас " е поетично и безпределно откровено есе за края на един патриархат, обвързван неотлъчно с природата и земята. За кино лентата си Симон, която също произлиза от земеделско каталунско семейство, работи единствено с натурчици. Избира ансамбъла от общо 9000 селскостопански служащи от местността към селото Алкарас и прави кино лентата извънредно достоверен, съвсем документален.

Две от оскъдното количество статуетки взе може би най-забележителният филм в програмата - " Рабие Курназ против Джордж У. Буш " . Как се демонстрира на огромния екран жестокостта на пандиза в Гуантанамо в комедия и без нито един кадър принуждение? Мурат Курназ е турски преселник в Германия, който е задържан след атентатите на 11 септември 2001 година Една година по-късно за американците излиза наяве, че е почтен, и са подготвени да го върнат на Германия, само че тогавашната дясна ръка на канцлера Герхард Шрьодер и новоизбран президент на Германия Франк-Валтер Щайнмайер отхвърля. Връщането на евентуални терористи, даже потвърдено почтени, по това време е още извънредно непопулярно. Курназ прекарва още четири години в Гуантанамо и излиза оттова единствено с помощта на безспирните старания на майка си Рабие и юриста за човешки права Бернхард Доке.
Александър Шер и Мелтем Каптан в " Рабие Курназ против Джордж У. Буш " Фотограф: Andreas Hoefer Източник: Pandora Film
Режисьорът Андреас Дрезен се среща с Курназ още през 2008 година и желае да опише историята му. Но едвам запознанството с Рабие, дамата буря с нестихваща сила, прочувствена просветеност и комизъм, открива пътя към самия роман. Забележителна е работата на Лайла Щилер, която съумява да сбие пет години в живота на Рабие и Бернхард в два часа материал и да съобщи страданието от неслучващи се неща като две години без новина от Мурат пътем в подчинени фрази пред камера. За това достижение Щилер взе премията за най-хубав сюжет. А на комедиантката, германка от турски генезис, Мелтем Каптан в първата си актьорска роля като Рабие Курназ беше присъдена унисекс премията на фестивала за актьорско майсторство . На конференцията след премиерата - алегорично тъкмо ден преди гласуването за втори президентски мандат на Щайнмайер - Дрезен посочи, че всеки политик прави неточности, само че би било добре Щайнмайер да премисли отново потребността от опрощение от страна на немското държавно управление пред фамилията на Курназ, което до ден сегашен не се е случило.

В третата година на пандемията продължава да прави усещане неналичието на маски и изобщо на коронавирус тематиката във филмите и популярност богу - въпреки всичко киното е едно заричане за прозорец към различен свят. Но " Берлинале " е и най-политическият от А фестивалите, а тази година се открои огромният брой неполитически филми. За сметка на това погледът е във вътрешността и обратно към предишното.
Реклама
Може би най-яркият представител с изключение на гореспоменатите беше новият филм на Франсоа Озон " Петер декор Кант " , акомодация на " Горчивите сълзи на Петра декор Кант " на Райнер Вернер Фасбиндер (1945 - 1982) от 1972, който от своя страна приспособява личната си едноименна пиеса. Това като цяло постанова на кино лентата камерен темперамент, героите са на ръка разстояние, съвсем под лупа. Големият обожател на Фасбиндер, Озон, който за повторно снима по негов материал, трансформира прочита на оригинала в поклон към огромния немски режисьор. Хомоеротичната женска история от 1972 година е превърната в мъжка и основният воин Петер (Дени Меноше) е олицетворение на по-късния, към този момент леко напълнял Фасбиндер в елементи като типичните му костюми от 70-те, само че на първо място в ролята си на изобретателен диктатор, който завладява всички към себе си в страданието по младия си ухажор Амир (Калил Гарбия).
Дени Меноше и Изабел Аджани в ролята на музата му в " Петер декор Кант " на Франсоа Озон Автор: C. Bethuel Източник: FOZ
Прототип на Амир в действителния живот на Фасбиндер е дългогодишният му ухажор Ел Хеди бин Салем, който играе основната роля в класиката " Страх яде душа ". В оригинала ролята на Амир е женска, изпълнявана от музата на Фасбиндер Хана Шигула, която във кино лентата на Озон още веднъж играе с незабравимо наличие, този път радикално друга, като обичаща майка на Петер. Получава се занимателен превод на остарелия материал и забавно преплитане с живота на режисьора с тази разлика, че Фасбиндер е безсърдечен към Петра и изобличава нарцисизма на буржоазната си героиня, до момента в който Озон хвърля любвеобвилен взор към идола си Фасбиндер. И по този начин оригиналът, както нормално, печели.

" Берлинале " е най-големият фестивал на необятната аудитория в света и след пауза през 2021 година съумя да върне киното на публиката - макар половин потенциал на претовареност, една четвърт по-малко филми и зелени документи за достъп до прожекциите публиката към момента е жадна за огромния екран и както постоянно изкупи стотиците хиляди билети. Но неналичието на огромните холивудски посетители, на червен килим с цялостен достъп за почитателите и на първо място на предоскарните филми, които от години отиват във Венеция поради по-благоприятната позиция през септември, обрисуваха трудностите, които " Берлинале " би трябвало да преодолее, с цел да задържи позицията си в редицата на А фестивалите.

" Двете страни на острието " на Клер Дени ще открие " София филм фест " на 10 март в зала 1 на НДК, а " Петер декор Кант " на Франсоа Озон ще бъде излъчен в тазгодишното издание на " Синелибри ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Отбрана 2 Свят 3 Икономика 1 Отбрана 2 Политика 3 Войната в Украйна 1 Отбрана 2 Коментари и разбори 3 Лица Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР