Електронната форма ще е правило при воденето на заповедното производство,

...
Електронната форма ще е правило при воденето на заповедното производство,
Коментари Харесай

Законопроекти на ДБ въвеждат електронно заповедно производство и електронни ваучери за храна

Електронната форма ще е предписание при воденето на заповедното произвеждане, плануват промени в Гражданския процесуален кодекс, импортирани в деловодството на Народното събрание от “Демократична България ".

Със закона, който би трябвало да влезе в действие от 1 януари 2023 година, се цели ускорение на правораздаването, улеснение на достъпа до правораздаване на жителите и бизнеса посредством отдалечен достъп до съда и облекчение на неравномерното натоварване на съдилищата.

По реда на заповедното произвеждане се преглеждат настояванията за отсъждане на вземания, чиято изискуемост не е оспорвана от длъжника. Законът планува омекотен режим на доказване на вземанията, къси периоди за разглеждане на настояванията от съда, както и по-ниски такси, което прави правосъдните производства ефикасни и налични. Предвижда се и опростена процедура за несъгласие против издадена от съда заповед за осъществяване на взимане.

Заповедните производства са измежду най-масовите цивилен производства в районните съдилища - към 60 на 100 от всички цивилен каузи в тях са такива.

Електронизацията е изключително подобаваща за заповедното произвеждане, защото то е официално по своя темперамент и напълно учредено на документи, показват в претекстовете си вносителите на плана. Това би улеснило както потребителите, по този начин и съда. Въвеждат се редица удобства, като да вземем за пример автоматизирано генериране на оферти за документи от осведомителната система въз основа на въведените данни. Има също опция някои типове информация, например за седалището на длъжника и неговия непрекъснат и сегашен адрес, да се извличат и причисляват към делото автоматизирано, вместо за същото да се изисква човешки запас.

Заповедното произвеждане да се води и напълно отдалечено, без да се постанова съдията физически да се намира в региона на длъжника. Освен това правосъдната система би могла да разпредели по-оптимално своите запаси, в случай че заповедните каузи се разпределят сред всички районни съдилища в страната, с цел да се обезпечи равномерното им натоварване. А за заявители и длъжници би било по-удобно, в случай че могат да правят дейности в това произвеждане отдалечено или в най-удобния за тях областен съд.

Хартиените ваучери за храна стават електронни с импортираните от “Демократична България " промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. Вносителите припомнят в претекстовете си, че по време на коронавирус пандемията бяха направени редица рекомендации за електронни разплащания вместо кеш, с цел да се понижат рисковете за здравето на жителите. В резултат на това приемането на картови разплащания в търговията се е нараснало от 10 до 200 на стго. Картовите разплащания и ПОС терминалите в България са се нараснали неведнъж през последните години.

Към момента консуматори на системата на ваучери за храна са над 500 000 души в страната. Въвеждането на електронни ваучери ще ги направи по-достъпни, транспарантни, проследими и по-ефективно контролируеми от страната.

В доста страни от Европейски Съюз сполучливо са внедрени и се употребяват електронни ваучери за храна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР