Електрическата компания Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), която експлоатира

...
Електрическата компания Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), която експлоатира
Коментари Харесай

Вижте първи кадри от реактора на ядрената централа АЕЦ Фукушима след цунамито!

Електрическата компания Tokyo Electric Power Company Holdings (TEPCO), която експлоатира трагично нашумялата атомна електроцентрала Фукушима Даичи и дава отговор за последователното й извеждане от приложимост, разгласява първи фрагменти от провалите във вътрешността й .
 АЕЦ Фукушима
Това надали би било толкоз впечатляваща вест, в случай че в действителност не приказваме за фотоси, които се появяват цели 13 години след една от най-големите нуклеарни повреди в историята на Япония . Датата е 11 март 2011 година, денят - петък, часът - 14:46. На 130 км. източно от Япония става земетресение с магнитуд 9,0 по скалата на Рихтер.

На брега на морето има 4 АЕЦ с общо 11 работещи реактори, които, за благополучие, са изключени спешно. Именно измежду тези 4 се намира и АЕЦ Фукушима Даичи с общо 6 блока (първите 4 също на брега) с общо 877 тона нуклеарно гориво. Основната заплаха обаче не идва от земетръса, а от последвалото цунами с талази над 15 метра височина, които заливат и наводняват ядрото на реактора .

Захранването на помпите прекъсва, а в резултат на охлаждането настава цялостно разтопяване и в атмосферата се освобождават рискови количества радиация . В идващите години Япония обезверено пробва да в профил замърсяването в обособените блокове и да изведе напълно АЕЦ Фукушима от употреба. Изчислено е, че трите наранени реактора съдържат почти 880 тона останки от разтопено гориво .

За задачата TEPCO включва и изпращане на роботизирани сонди в недрата на реакторите, с цел да се снабди с изображения от вътрешността и да се снабдят с повече информация за положението на отработеното гориво. Във всички случаи до момента обаче, роботите, които са се прибирали от руините, са малко на брой и нито един от тях не съумя да донесе мечтаните фрагменти.



Пробивът идва през предишния месец - март 2024 година, когато най-накрая TEPCO получават нужното. На изображенията се виждат сходни на висулки и бучки структури, висящи от стените на реактора. Очевидно необикновените характерности са се получили, когато материалът се е разтопил по време на топенето, само че по-късно при охлаждането се е втвърдил.

" Благодарни сме, че най-накрая получихме толкоз потребна информация ", разясниха на конференция. Засега към момента няма изясненост по кое време тъкмо ще бъде приключено извеждането на централата от употреба. Според TEPCO, макар че в последните години процесът означи прогрес, реалистичният период изисква най-малко от 30 до 40 години. Според критици, даже и той е прекомерно оптимистичен.



Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР