Близо 3,5 години след като получи първото си одобрение за

...
Близо 3,5 години след като получи първото си одобрение за
Коментари Харесай

Защо AstraZeneca е изтеглила от пазара ваксината си срещу COVID-19

Близо 3,5 години откакто получи първото си утвърждение за приложимост, имунизацията COVID-19 на Oxford-AstraZeneca ще бъде изтеглена от приложимост в целия свят. Това е заглавие, което сигурно притегли вниманието през предходната седмица - въпреки всичко имунизацията е придобила известна известност за времето си - само че каква е повода за нейното прекъсване?

(Във видеото може да научите повече за: Европейски Съюз дава AstraZeneca на съд)

Според изказването на BBC това е комерсиално решение, учредено на " остатък от налични обновени ваксини " , което е довело до " спад в търсенето ". 

Вирусите могат да мутират и да се развиват и SARS-CoV-2, вирусът, който предизвиква COVID-19, не е по-различен. В резултат на това се появиха голям брой разнообразни разновидности, като някои разработчици на ваксини сътвориха обновени ваксини, с цел да се оправят с тях.

AstraZeneca обаче не е последвала този образец. Професор Адам Фин от Бристолския университет изясни пред Научния медиен център (SMC), че това значи, че имунизацията, в този момент наречена Vaxzevria, " евентуално в този момент е доста по-малко ефикасна, в сравнение с е била първоначално ".

" Следователно евентуално няма търговски причини за продължение на производството и разпространяването на имунизацията и мисля, че това е главната причина, заради която компанията е решила да приключи производството и продажбата ѝ ", споделя професорът.

Компанията също по този начин посочи въздействието на имунизацията Vaxzevria от момента на нейното въвеждане в приложимост.

" Според самостоятелни оценки единствено през първата година на приложимост са избавени над 6,5 милиона човешки живота. Усилията ни бяха приети от държавните управления по целия свят и са необятно обсъждани като сериозен съставен елемент за преустановяване на световната пандемия " ,  се споделя в изказването.

" Следователно евентуално няма търговски причини за продължение на производството и разпространяването на имунизацията и мисля, че това е главната причина, заради която компанията е решила да приключи производството и продажбата ѝ " , се споделя още в изказването.

Компанията също по този начин посочи въздействието на имунизацията Vaxzevria от момента на нейното въвеждане в приложимост.

" Според самостоятелни оценки единствено през първата година на приложимост са избавени над 6,5 милиона човешки живота. Усилията ни бяха приети от държавните управления по целия свят и са необятно обсъждани като сериозен съставен елемент за преустановяване на световната пандемия " , пише в изказването.

Въпреки това имунизацията не е лишена от проблеми. През 2021 година няколко страни стопираха използването на имунизацията като защитна мярка след известия за хора, развили рядко положение на съсирване на кръвта - синдром на тромбоза с тромбоцитопения (ТТС), откакто са получили инжекцията.

Установено е обаче, че рискът от приемане на ТТС, провокиран от имунизацията, е доста невисок. Въз основа на данни от Обединеното кралство общият риск от развиване на това заболяване след слагане на инжекцията се прави оценка на към 4 на всеки 1 милион души. 

Проучване, обхванало над 29 милиона души, също по този начин открива, че инфекцията с COVID-19 съставлява доста по-голям риск от развиване на кръвни съсиреци, в сравнение с приемането на имунизацията на AstraZeneca.

" Почти при всичко, което вършим, би трябвало да създадем оценка на вредите и изгодите, а в пика на пандемията имунизацията AZ донесе доста повече изгоди, в сравнение с вреди - това към момента би било по този начин, само че в този момент са налице по-ефективни и по-безопасни способи ", споделя пред SMC професор Джонатан Бол, заместник-директор на Училището по тропическа медицина в Ливърпул.

" Може би нейното време е отминало. Но оксфордската ваксина на AstraZeneca изигра основна роля в реакцията на пандемията за множеството страни по света " , добави доктор Майкъл Хед, откривател в региона на световното здраве. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР