Елдата (наричана още гречка) е продукт, нетипичен за българската национална

...
Елдата (наричана още гречка) е продукт, нетипичен за българската национална
Коментари Харесай

Защо всички полудяха по елдата? Наистина ли е толкова полезна и как се консумира?

Елдата (наричана още гречка) е артикул, нехарактерен за българската национална кухня. Тя е доста известна измежду вегeтарианците, защото се счита, че е добър сурогат на месото заради високото наличие на желязо.

ЧЕТЕТЕ ОЩЕ ВАЖНИ И ЦЕННИ СЪВЕТИ И НОВИНИ САМО В НАЙ-ПОЛЕЗНИЯ ЗДРАВЕН САЙТ ZDRAVE.TO

Но защото е много потребна, елдата малко по малко си пробива път на българската софра, изключително при последователите на диетичното хранене и здравословния метод на живот.

Как наподобява и за какво е потребна елдата?

Зрънцата на елдата имат присъща триъгълна форма, наподобяват жито или ориз.
Това просто на тип зрънце съдържа толкова доста потребни субстанции, че човек дори не би предположил. Елдата е богата на желязо, цинк, йод, съдържа доста витамини, а в това време е с ниско наличие на мазнини ( към 3%). Това е и една от аргументите да е доста ценена от хората, спазващи диетичен режим на хранене и да стои в основата на една от известните сега диети.
Диетата с елда прилича диетата с жито. Елдата съдържа огромно количество елементарно усвоими белтъчини, което я прави извънредно подобаваща за спортуващите и занимаващите се интензивно с фитнес, покачва издържливостта на мускулите.

Елдата не съдържа глутен, поради което е наложителен детайл от хранителния режим на хората, които е належащо да съблюдават безглутенова диета, както и незаменима част от храните за бебета и дребни деца. Поради ниското наличие на въглехидрати пък се предлага на страдащите от диеабет.

Ползите от потреблението на елда не биха могли да бъдат изброени! Поради това си заслужава човек да опитва най-малко една рецепта с елда. Вкусът й е прелестен, малко нетрадиционен за българската кухня. И макар че на външен тип прилича на ориз или жито, усетът й е друг.

Какво да сготвим с елда?

Освен че е универсално лекарство и средство за предварителна защита на доста заболявания, елдата е и съвсем повсеместен хранителен артикул. Най-разпространената рецепта е за каша, която може да бъде както сладка, по този начин и солена.

От елда биха могли да се подготвят кюфтета, а сварената елда може да бъде добавяна към свежи салати и супи.

Как се подготвя елда?

Това е последният огромен плюс на скъпите зрънца. Елдата се вари в съответствие 1:2 (една част елда, две елементи вода) и се подготвя доста по-бързо от ориза. Разбирате, че е подготвена, откакто зрънцата се разпукат, набъбнат и омекнат.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР