Експертизата и опитът, съчетани с почтеност и желание намеренията да

...
Експертизата и опитът, съчетани с почтеност и желание намеренията да
Коментари Харесай

Министър Радев: Безспорен приоритет е желанието ни за открит диалог при планирането на политиките

„ Експертизата и опитът, съчетани с честност и предпочитание желанията да се случват, е нещо, което заслужава възторженостти. От страна на Министерството на енергетиката желанието за неприкритост в диалозите, планирането, желанията и хоризонтите е неоспорим приоритет. “

С тези думи министърът на енергетиката Румен Радев се обърна към участниците в полемиката, отдадена на акцентите в плана на Стратегия за стабилно енергийно развиване на България до 2030 година , с небосвод до 2050 година, проведена от евродепутата Цветелина Пенкова.

По думите на министър Радев, приемствеността и екипната работа също са извънредно значими за развиване на енергийния бранш по най-хубавия метод. Затова поздравявам присъединяване на допустимо по-широк кръг специалисти, с цел да можем да сме безапелационни и пред общността, чиито ползи отстояваме, добави енергийният министър.

Основните акценти в плана за енергийна тактика бяха показани от заместник-министър Ива Петрова. Енергийната сигурност в подтекста на задачите за декарбонизация, децентрализация и демократизация е в основата на документа.

В изявлението си пред участниците във форума Петрова напомни, че планът надгражда и доразвива създадените в Комисията за енергиен преход сюжети за бранша. Като резултат планът има за цел да очертае ограниченията и политиките за сигурни енергийни доставки на налични цени за всички консуматори.

За гарантиране на енергийната сигурност планът планува продължение на вложенията във ВЕИ , съчетани с нови гъвкави нискоемисионни мощности.
През идващото десетилетие България ще продължи да разчита на въглищните мощности, само че тяхното присъединяване в енергийния микс ще бъде напълно на пазарен принцип . В по-дългосрочен проект се планува построяването на две нови ПАВЕЦ и два нови нуклеарни блока .

Необходимостта от развиване на мрежите, модернизацията и дигитализацията им са водещо изискване за надеждно и несъмнено енергоснабдяване.

Екипът на Министерството на енергетиката, работил върху плана на тактика, вижда демократизацията на процеса като директно присъединяване на всички заинтригувани страни в създаването на документа.

Високо оценен от професионалната общественост акцент в бъдещата тактика е нуждата от развиване и поддържане на националния механически и инженерен потенциал. Ясният акцент в плана върху връзката „ положение на бранша – просвета – вложения “ е несъмнено негово преимущество, посочи Славчо Нейков от Института за енергиен мениджмънт. Според енергийния специалист Еленко Божков централно място би трябвало да се отдели на диалога по какъв начин ще бъде преодоляна депрофесионализацията в бранша. За да доразвие ограниченията, които ще обезпечат този развой, екипът на Министерството на енергетиката разчита на градивен разговор с всички заинтригувани страни .

Участниците в полемиката оцениха високо разговора при създаването на документа и насочиха своите послания за усъвършенстването му. По мнението на проф. Александър Тасев от Българска академия на науките, сходен стратегически документ не следва да зависи от политическата обстановка , а да обезпечава последователност при осъществяването на заложените политики.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал в България уточни, че насочна точка за оценка на плана е дали той планува сигурна, чиста и налична сила за потребителите . Според него, наред с включването на европейските условия към бранша в документа, той би трябвало да извлича в оптималната степен конкурентните преимущества на българската енергетика, свързани с опцията за реализиране на разнороден енергиен микс.

Според специалиста по климат, енергетика и зелени политики Георги Стефанов методът при създаването на документа следва да бъде: къде желаеме да бъдем през 2050 година и какво вършим, с цел да го реализираме . Председателят на КЕВР доцент Иван Иванов посочи, че тактиката би трябвало да бъде съобразена с опциите на страната и задачите й да бъдат хармонизирани с тези на Европейски Съюз.

Работата по плана на енергийна тактика продължава. Документът ще бъде синхронизиран с проекта Енергетика-климат , който ще бъде обновен до юни 2024 година

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР