Експерти пред съда: Формулата за сградната инсталация“ ни цака. До

...
Експерти пред съда: Формулата за сградната инсталация“ ни цака. До
Коментари Харесай

Експерти пред съда: Формулата за „сградната инсталация“ ни цака


Експерти пред съда: Формулата за „ сградната апаратура “ ни цака. До дни Върховен административен съд афишира новата методика за противозаконна.
Формулата за пресмятане
и калкулиране на топлинната сила, предавана в сградната апаратура, е погрешна и ощетява потребителите. Това е заключението на вещото лице инж. Еким Бойчинов по делото против методиката,
гледано от тричленен състав
на Върховния административен съд (ВАС). Съдът е на път да осъди и разгласи за погрешна и противозаконна формулата. След 7 отлагания Върховен административен съд даде ход на делото на 14 юни.
„ За пръв път виждам такава
подробна експертиза, направена освен да е ясна за хора с техническо обучение, само че за всички, които желаят да схванат същността на казуса “, разяснява за „ Телеграф “ Данчо Стоянов, който е юрист по делото.
Очаква се до дни съдът да се произнесе.
Формулата е прекомерно неточна, че да се употребява като съображение за заплащане, заключава експертизата. Тя не взема поради характерността на постройката, т.е. структура, топлоизолация, дограма, разположението на спрените от приложимост отоплителни тела,
особеното количество топлота,
отдадена по високите етажи. Формулата ощетява притежателите, които икономисват топлинна сила, и най-много тези, които употребяват различен източник на сила. Един от образците, при които хората са ощетени, е за 8-етажна постройка.
На първите няколко етажа
тръбите на отвесните щрангове за подаване и връщане на топлинната сила са с диаметър един и половина цола, а до последния етаж диаметърът понижава до половин цол. Разликата в диаметрите дефинира и 2 пъти по-голяма повърхност на топлоотдаване на първите етажи по отношение на последния.
Освен това на най-горния етаж
дължината на тръбите е единствено от пода до радиатора – т.е. към 5 пъти по-малка, в сравнение с останалите етажи. Там отдадената топлинна сила от сградната апаратура при едни и същи други условия жестоко пресметната е към 10 пъти по-малко по отношение на първите етажи.
Още през 2017 година тричленен състав на Върховен административен съд
разгласи формулата за сградна апаратура за погрешна и осъди енергийния министър Теменужка Петкова да заплати към 800 лв. разноски по делото. Започна дълго отсрочване на делата на 5-членния състав, до момента в който енергийното министерство направи козметична смяна на Наредбата за топлоснабдяване и формулата.
Въз основа на нея съдът приключи
делото поради липса на причина, интерес за воденето му след смяната на наредбата за топлоснабдяване. Експерти в топлотехниката обаче още тогава означиха, че измененията във формулата са козметични и не се пазят правата на потребителите да заплащат единствено за действително получена услуга, както изисква европейската инструкция.
Европейският съд по-късно разгласи
за противозаконна практиката в България да се приключват правосъдни каузи посредством козметични ремонти на актове на общини и държавни институции.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР