Експерти от националната лаборатория Оук Ридж в САЩ и Националния

...
Експерти от националната лаборатория Оук Ридж в САЩ и Националния
Коментари Харесай

Откриха загадъчни свойства на водата

Експерти от националната лаборатория " Оук Ридж " в Съединени американски щати и Националния проучвателен съвет на Канада откриха анормални свойства на аморфния лед, който се образува при рисково ниски температури и високо налягане, заяви " Сайънс алърт ".

Смяташе се, че тази фаза е директно обвързвана с водата в течно положение и способства да се обяснят някои нейни анормални свойства. Новите резултати обаче навеждат на мисълта, че тези визии не дават отговор на истината.

Учените са се пробвали да получат безформен лед, като замразят сфера тежка вода с диаметър 3 мм при температура минус 173 градуса Целзий и последователно усилят налягането до 28 000 атмосфери. Но вместо предстоящата фаза била следена поредност преминаващи едни в други кристални модификации. Първоначално се образувал нормалният лед с хексагонална кристална решетка, а по-късно лед IX, лед XV и най-после лед XIII.

Аморфната форма се образува вместо лед IX само при бързо увеличение на налягането. В този случай нормалният лед към този момент не може да се трансформира в лед XV. Така образуването на безформен лед в действителност е разследване от прекратяването на трансформацията сред две кристални модификации, а това слага под подозрение досегашните визии по този въпрос.

Аморфният лед има три разновидности. Едната от тях - с висока компактност, се получава от нормален лед при налягане 11 000 атмосфери и температура, която е по-ниска от минус 143 градуса Целзий. Свързаният с приемане на безформен лед с висока компактност развой е разказан като термодинамично размразяване, т.е. смяташе се, че тази фаза е стъклообразно положение на водата.

Благодарение на опцията за обратимо преобразяване на аморфния лед с висока компактност в подобен с ниска компактност, учените са основали модел, в сходство с който всяка форма на аморфния лед е обвързвана с единия от двата съставния елемент на водата в течно положение - естествения или свръхтечения. Това може да изясни някои анормални свойства на течната фаза, свързани с плътността и топлоемкостта.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР