Ексклузивно пред NOVA - разказ на оцелелите от трагедията край

...
Ексклузивно пред NOVA - разказ на оцелелите от трагедията край
Коментари Харесай

Мариета Николева: Заради повреда в камиона жертвите край Локорско не са 52

Ексклузивно пред NOVA - роман на оживелите от нещастието край Локорско. На 17 февруари в камион край селото бяха открити 18 мъртви мигранти, които са се задушили в особено построените тайници. Шестима от оживелите се съгласиха да опишат за кошмарното пътешестване пред камерата на NOVA. Мариета Николаева беседва с оживелите.

Всички те бягат от Афганистан в търсене на естествен живот. Някои се познават, други се срещат в Истанбул. Не е мъчно да намерят каналджии, които да ги преведат през границите. Платили по 3300 евро на човек.

" Оказва се, че камионът, с който са транспортирани мъжете, е минал четири полицейски инспекции по трасето от границата до София. Превозното средство е било толкоз добре изолирано, че да не се чува никакъв звук от вътрешната страна на открито. Мигрантите описаха, че са чували по какъв начин служителите на реда чукат по камиона ", описа в студиото на " Здравей, България " журналистката.

По думите на оживелите транспортното средство, което е намерено край Локорско, се е развалило на три пъти. " Ако не е бил този механически проблем, камионът е щял да продължи пътя си ", показва Николева.

За ден трафикантите транспортират афганистанците до нашата граница. Мигрантите описаха, че със стълба преодолели оградата на границата ни с Турция. Тук ги поели българските каналджии. Наричат ги навигатори. Те ги водят.

„ След като се прехвърлихме през мрежата, две денонощия вървяхме пешком, по-късно колата, която беше изпратена от каналджиите, дойде на избраното място. Качихме се в първата кола. Тя се скапе обаче, счупи се, слязохме. След пет часа пристигна друга кола, не - същата кола. Качихме се, тръгнахме, само че тя отново се скапе, отново слязохме. В този миг полицията към този момент знаеше за нас и ние избягахме. Хората, които бяха организирали нещата, ни споделиха да се скрием в гората. Полицията дойде, имаше кучета, само че не съумяха да ни открият. Бяхме се скрили добре. Две денонощия бяхме в гората, нямахме вода, нямахме храна, нищо нямахме ", спомня си един от оживелите. На третия ден пристигнала същата кола. Мъжете още веднъж се качили в нея и пътували над 7 часа.

По пътя от границата към София попадат на полицейски инспекции, само че още веднъж се разминават.

" Като тръгнахме минахме час разбрахме, че ще има инспекция. Ние знаехте в нашия ковчег, само че знаехет, полицията чукаше по този ковчег. Четири инспекции минахме. В началото се чувствахме добре само че откакто минахме пунктовете за инспекция към този момент не се чувствахме добре ", описа един от мъжете.

" Беше като железен ковчег, от горната страна имаше поставени крепко хванати дъски ", описа един от оживелите. „ Така беше направено, че нямаше по какъв начин да се измъкнем. Час-два се чувствахме добре - когато и двата вентилатора работеха. Обаче те изгоряха. След това започнахме да усещахме по какъв начин стартира да липсва О2. Започнахме да викаме, да крещим, обаче никой не ни чуваше, за жалост. За огромно страдание изгубихме 18 другари ", изясни пред камерата ни единият афганистанец. По думите му сега, в които вратата се отворила, оживелите почнали да се хвърлят на земята, тъй като не можели да дишат и да се движат.

„ Бях до самата врата. Натисках с рамото си вратата и сякаш се беше появил един дребен процеп, през който дишах по малко. През цялото време чувството беше, че си отивам - последните мигове от живота ми. Изпаднах в безсъзнание ", споделя различен от оживелите.

За нещастието край Локорско в ареста са шестима души. Единият от тях - някогашен граничен служител на реда, който беше екстрадиран от Гърция. Никой от мигрантите няма желание да остане у нас. Очакват документите си и не престават по пътя си. С признателност. За грижите тук.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР