Съветът на ректорите на висшите училища в България изпрати отворено

...
Съветът на ректорите на висшите училища в България изпрати отворено
Коментари Харесай

Държавните университети спират работа заради неосигурени средства

Съветът на ректорите на висшите учебни заведения в България изпрати отворено писмо до президента, служебния министър председател, българския еврокомисар, омбудсмана, ръководители на парламентарни комисии и до ръководителите на парламентарни групи във връзка несъблюдение на поетите от страната задължения, заложени в Закона за висше обучение (ЗВО).

Ректорите на държавните университети оповестиха, че за първи път от началото на прехода и смяната, почнала през 1989 година, ще стартират от идната седмица повсеместни стъпаловидни по дълготрайност протестни действия до края на семестъра. Протестите ще се показват в последователно повишаване на дните, в които висшите учебни заведения няма да работят. В тези дейности може да бъде включено и действително блокиране на основни артерии в страната.

На 20 май 2024 година всички държавни български университети и част от частните предупредително няма да отворят порти, като изключение ще се направи само за действия със незабавен и наложителен темперамент ”, написа в писмото.

Ректорите показват, че през последните три години средствата като дял от брутния вътрешен артикул (БВП), планувани за финансиране на българските университети, фрапантно понижават. Трудовите хонорари на преподаватели, асистенти, доценти и професори са унизително ниски и неконкурентни по отношение на тези на лица, заемащи позиции, изискващи не толкоз висок учебен и интелектуален ценз (и несъпоставими с възнагражденията на сътрудниците от Европейските просветителни институции).

Припомняме, че в бюджета за 2024 година са заделени 39 млн. лева за увеличение на възнагражденията на университетския състав от 1 януари 2024 година, само че към момента университетите не са получили и лев. Планирано беше и следващо нарастване на заплатите, считано от 1 април 2024 година, за което са нужни 150 млн. лева, които обаче към този момент някогашният финансов министър Асен Василев не заложи в бюджета.

Отдавна най-талантливите младежи на България не избират кариера в науката. Наблюдава се и текучество на хабилитирани лица към педагогичен специалности и задължения в системата на междинното обучение, и други, които не са свързани с образованието. В същото време системата претърпява позитивни вътрешни трансформации ”, написа в писмото.

Съветът на ректорите акцентира, че на фона на уговорките, които страната публично е заявила към академичната общественост с изменението на Закона за висшето обучение, е последвал безмълвен отвод да се изпълнят отговорностите по него и да се обезпечат нужните средства. Държавата, в лицето на изпълнителната власт, е отказала да извърши отговорностите си, които законодателната власт й е вменила.

„ Още повече, че страната през последните години пренебрегва приноса и смисъла на частното висше обучение за публичното и икономическо развиване на страната ”, написа в протестното писмо.

В навечерието на най-светлия за академичната общественост празник – 24 май, Ден на българската култура и просвета и на славянската книжовност, сме принудени да се обърнем към цялата общност в следващ опит да бъдем чути и свестен. Преподавателите, учените и чиновниците в администрацията на висшите учебни заведения са гръбнакът, които образува така наречен „ хайлайф на нацията ”, написа още в писмото от ректорите на държавните висши учебни заведения в България.

В позицията се акцентира, че от бранша остават непреклонни в настояванията си за обезпечаване достигането на междинна брутна работна заплата за университетския състав в държавните висши учебни заведения, не по-малка от 180%от междинната брутна работна заплата за страната, и обезпечаване на минимална съществена заплата за най-ниската академична служба в държавните висши учебни заведения, не по-малък от 125% от междинната брутна работна заплата за страната. Ректорите призоват за схващане и поддръжка от страна на цялото българско общество и най-много от студентите и докторантите.

Нашите дейности не са резултат на моментна страст, а на дългогодишно потискано неодобрение, трансформирало се към този момент в оневинен яд, се показва в протестното писмо, подписано от 44 ректори на български университети до държавните институции ”, споделят ректорите.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР