Може да се очаква формиране на управление на ВМРО-ДПМНЕ и

...
Може да се очаква формиране на управление на ВМРО-ДПМНЕ и
Коментари Харесай

Проф. Оливер Андонов за ФрогНюз: До месец в Скопие ще имаме един ...

" Може да се чака образуване на ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и утежняване на връзките с България преди всичко вследствие на отхвърли да се промени конституцията, макар че включването на българите в македонската конституция е единствено опрощение за намиране на политическо опрощение за главната цел, която е отстраняването на Македония от пътя към Европейски Съюз ".

Това сподели за ФрогНюз политикът от Северна Македония и представител на фракцията за демократизация и възкръсване на ВМРО-ДПМНЕ проф. Оливер Андонов. 


 

Преди изборите в югозападната ни съседка, за предстоящите резултати и заплахите пред европейския път на Северна Македония. След успеха на ВМРО-ДПМНЕ, още веднъж приказваме с него, с цел да вникнем във въпроса през вътрешни очи.

 

Ето и цялото изявление:

 

Проф. Андонов, анализът на българските специалисти след изборите в Северна Македония е, че е допустимо страната Ви да направи завой, надалеч от Европейския съюз. Какъв е Вашият прочит на изборните резултати?

 

 

Този разбор не е неосъществим. Дай Боже да не се случи и да има смяна в това отношение, само че не е невероятно да се изместим от европейския път на Македония и да влезем в спор с Гърция, само че и с България. Ясно е за какво твърдим това - в случай че съдим от първите изяви на Мицкоски и клетвата на Силяновска, неизбежно е обстановката да се развие по този начин.

 

ВМРО-ДПМНЕ потегли в предизборната акция извънредно и единствено с три точки, основна от които беше името на страната. Когато някой стартира предизборна акция с подобен разказ, той активизира македонското население на етническа основа. Очевидно е, че тези, които са възнамерявали акцията - а зад акцията на Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ стоят маджарски, сръбски и съветски въздействия, доведоха до това самият Мицкоски да не може да избяга от този собствен разказ, с цел да може страната да бъде вкарана в областта на въздействие на сръбския свят и изкарана от сферата на Европейския съюз. Нормално е при един подобен сюжети, Македония евентуално да бъде наблюдателната кула на сръбския свят и да приключим като някоя бановина. Това са моите черни догатки.

Предизборната акция на ВМРО-ДПМНЕ бе издигната на три стълба, за които в този момент би трябвало да бъде платено, да се дава отговор. Първо, антибългаризъм и да няма регистриране на българите в конституцията. Второ, антиалбанизъм - съответно го назоваха деалбанизация на страната. Още тук се основават два отявлени спора - един срещу България, втори - срещу Албания. Третият дирек беше битка против корупцията и престъпността, само че и тук се говореше за това, че вносители на корупцията и престъпността в Македония са албанците, т.е. ДУИ като политическа партия. Ясно е, че престъпността и корупцията не познават етническа или национална принадлежност, раса, религия и така нататък - престъпността си е престъпност. Четвърти спомагателен дирек беше за името на Македония, тъй като при нас постоянно ще има минимална маса хора, която ще вълнува от този въпрос. За покачване на патриотизма посредством приложимост на националромантизъм беше употребявано и името.

 

Накрая, четири дни след провеждането на изборите, се стигна до това първата сметка да бъде платена. Ако преобладае наклонността да се напусне европейския път, значи нищо не би трябвало да се взема решение с Гърция, а в противен случай - да се провокират спорове. Вероятно по тази причина Силяновска е решила, че е по-добре да насочи провокация към Гърция и да използва името Македония, без да спомене цялото конституционно име на страната. И на мен, като македонец, не ми е благо да се назоваваме Северна Македония, само че след смяната на конституцията това е реалност и е наложителен за държавните представители.

 

Когато трябваше да идем на референдум, да активизираме жителите и да се преборим против въвеждане на новото конституционно име, когато трябваше да се стачкува срещу смяната на името, Мицкоски го нямаше. Той мълчеше и гледаше по всеки вероятен метод да канализира недоволството в някоя друга посока. Днес, точно на гърба на това неодобрение от името, се влиза в отворен спор с Гърция, само че даже не по въпроса с името, а по въпроса с уважаването на интернационален контракт. Затова и споделям, че на мен като македонец може и да ми е доста блага тази провокация с името, само че като академични професор, като човек, който е бил на висока държавна позиция, който схваща политиката и интернационалните връзки и който се интересува от естествените връзки на Балкания, ясно осъзнавам какво може да провокира това в бъдеще за Македония. Щетите може да са огромни, изключително за македонския народ.

 

Споменахте референдума за името на Северна Македония и пасивната позиция на Мицкоски тогава. С какво си обяснявате смяната към мощна интензивност по въпроса сега - провокация ли е, може ли да е под непознато въздействие?

 

Това не беше безусловно пасивна позиция на Мицкоски, а по-скоро неразбираем апел за протест на референдума, който трябваше да докара до неговия неуспех, само че в това време той не изрази ясно пред Европейски Съюз и Съединени американски щати волята на македонските жители, на първо място македонския народ. Заев се възползва от това и разгласи референдума за съвещателен.

 

Цялата интервенция към смяната на името се водеше от съветски и сръбски служби, само че и със знанието на някои политически фактори и фактори за сигурност в Гърция. Намерението беше да няма единение в Македония, да няма естествени договаряния с схващане за това какво би трябвало да се реализира. Това беше извънредно оскърбление на македонския народ. Целта на тези служби беше да се сътвори чеп сред Македония и Гърция и дълготраен проблем, който може да се подвигне когато и да е в Македония. В Македония постоянно да има някой, който да пита за името. Това е спусъкът, който непрестанно ще може да подклажда спор сред Македония и Гърция, какъвто очевидно е казусът със Силяновска при полагането на клетвата. По този метод " някой " измисли метод да държи района под опасност от самото начало.

Когато 2018 година трябваше да протестираме за името и да идем на референдум на 30 септември 2018 година, ние не мобилизирахме македонския народ да излезе и да гласоподава “против ”. Заев тогава даже лъжеше тогавашния немски канцлер, че това е завършен въпрос, а по-късно прогласи референдума като “консултативно запитване ”. Македонското законодателство не познава “консултативен ” референдум. Референдумът или съумява, или не. Ако успее, страната е длъжна да се придържа към резултата от него. Много целеустремено и неуместно референдумът беше проведен по този начин, че въпросът да остане отворен и в този момент Силяновска да може да провокира спор с Гърция, а и някой различен да може да го направи в бъдеще. Всичко това е доста тривиално, доста недоносено. Заклеваш се като президент на страна, несъмнено, че първата ти и съществена задача е да спазваш конституцията. Появиха се доста спекуланти - сякаш специалисти по конституционно право, които споделиха, че изборният закон, по който се поставя клетва не бил заменен, там името било Република Македония. В конституцията обаче написа Република Северна Македония. Това е главен закон, няма по какъв начин който и да е било акт да има по-голяма тежест от него.

 

Всичко това се прави преднамерено, с цел да се всее ужас измежду обществото, което да може да се манипулира и по този начин, когато се желае, да се провокира спор.

Кой печели от подобен спор? Какъв може да е генезисът на това предпочитание за спор?

 

Това са руско-сръбски, само че и маджарски вмешателства в Македония. Идеята е ВМРО-ДПМНЕ да пристигна на власт, в това число с помощта на измамите на Заев, вмешателствата на Червенковски, неспособноста на Ковачевски и престъпното въодушевление на Съюз на демократичните сили и така нататък ВМРО-ДПМНЕ доби такава власт точно поради въздействието на службите, провели специфичната интервенция, обвързвана с изборите в Македония. До месец в Скопие ще имаме един мини Вучич. Единствено Русия и някои от нейните спътници печелят от тази обстановка и вероятно напрежение на Балканите.

Какво ръководство очаквате да се сътвори след изборите? Въпреки че депутатите на ВМРО-ДПМНЕ са покрай болшинство, въпреки всичко ще имат потребност от съдружен сътрудник.

 

ВМРО-ДПМНЕ има 58 депутати и ще би трябвало да има коалиция. Случващото се в този момент е продължение на специфичната интервенция, ще го забележим и в сряда на 22.05., когато в шестата и петтата изборни единици на няколко изборни места има прегласуване. Убеден съм, че ВМРО-ДПМНЕ ще насочи интензивността към това да даде свои гласове, с цел да може ВЛЕН да отнеме от Демократичния съюз за интеграция още две депутатски места. В първото изявление след изборите Мицкоски - на което изявление реагираха и в България, сподели, че ще се опита да притегли към ВМРО-ДПМНЕ представители на други малцинства в Македония, разнообразни от албанците от Демократичния съюз за интеграция, с цел да станат 61 депутати под негов надзор.

 

Може да се чака образуване на ръководство на ВМРО-ДПМНЕ и утежняване на връзките с България преди всичко вследствие на отхвърли да се промени конституцията, макар че включването на българите в македонската конституция е единствено опрощение за намиране на политическо опрощение за главната цел, която е отстраняването на Македония от пътя към Европейски Съюз. Мицкоски сподели, че ще чакаме да дойдат други “по-разумни ” политици в България. С оглед на познаването на българските политически събития и историческия аспект, това надали ще го дочакаме в миналото - “разумни политици ”, както си ги показва Мицкоски. За наше страдание е видно, че Мицсоки не познава интернационалните връзки, само че макар че се показва за добър другар на Борисов, не познава политическата сцена в България, нито историческите събития, обичаи и трендове, заради което чака нещо нереалистично, несъмнено като " рационални политици ", за смяна на преговорната рамка.

 

В България го има мнението, че в случай че Северна Македония се отдалечи от Европа, това би било ваш персонален проблем. Струва ми се обаче, че това би било проблем на Балканите, освен на самата районен съд Македония. Гледайки в общобалкански аспект, за какво това отдалечаване на районен съд Македония от Европейски Съюз би било рисково?

 

Проблемът ще е на задачите Балкани. Ако в България имахте обстановка, в която македонският въпрос беше на десето място на идните избори - никой не ни загатваше, Мицкоски съумя да трансферира огъня при вас и да повдигне македонския въпрос още веднъж. Според мен обаче до изборите, той още веднъж ще потъне. Очевидно е, че множеството партии у вас считат въпроса за затворен - че би трябвало да се съблюдават интернационалните контракти.

 

Балканите са под риск. Дали ние ще влезем в Европейски Съюз, или не - и до момента не бяхме в Европейски Съюз, само че не произвеждахме неустойчивост. Ако обаче не отидем към Европейски Съюз, ще имаме сериозен проблем евентуално с албанците, само че и стопански проблем, който в допълнение ще направи страната уязвима. Ако в коалиция с ВМРО-ДПМНЕ влязат албанците от ВЛЕН, които са под въздействие на Курти и на Косово, а това отново е линията на Белград, Албания ще тръгне в Европейски Съюз по-бързо от нас. Никой няма да ни чака - ще ни чакат до края на годината, с цел да изпълнят обещанието на ВЛЕН, че ще принудят Мицкоски да направи конституционните промени, по-късно към този момент никой няма да се интересува от нас. Това е най-опасното за Македония - в случай че Албания влезе преди нас. Ако гледаме по какъв начин работи Един Рама, той работи като районен политик за помиряване. След спора с гърците, той съумя да се сдобри с тях, с което прати известие към нас - известие за това по какъв начин се работи със прилежащите страни, вместо да се вършат проблеми.

Македония може да бъде риск за сигурността на Балканите, в случай че продължи тази линия. Не знаем дали след 9 юни Мицкоски няма да стане доста приказлив с новата българска власт, изключително в случай че тя е водена от Бойко Борисов, защото Мицкоски е казвал, че те са положителни другари. Ако Мицкоски не смени своето държание и не се опита да работи проевропейски, нашето невлизане в Европейски Съюз може да бъде проблем за албанците в Македония.

 

Ако тръгне към Европейски Съюз, Мицкоски или ще би трябвало да поправя, или да менажира фрапантно диаметрално противопоставен политически разказ, натрапен от него самия, заради неодобрение на националистически детайли в Македония, които той самичък подтикна, само че и да върне задълженията към Сърбия и Унгария.

 

Другият вид е Мицкоски да има задача да възпламени Балканите. От този вид се тревожа най-вече, само че също мисля, че може да е доста евентуален.  Македония не може да се оправи сама с този вид. Точно в този сериозен миг се надявам на поддръжката на Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да запазим Македония по европейския път и да стабилизираме района.

 

Илияна Маринкова

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР