Екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са

...
Екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са
Коментари Харесай

Затягат контрола върху нерегламентираното горене на гуми, кабели и дрехи

Екоминистърът Нено Димов и кметът на София Йорданка Фандъкова са разискали усилването на контрола върху нерегламентираното горене на гуми, кабели и облекла.

Това заяви Димов след инспекция на мобилната станция за премерване на чистотата на въздуха, която беше разположена пред Министерството на околната среда и водите.

За да се предотврати замърсяването на въздуха от сходни действия, следва стягане на контрола от страна на общинските управляващи. „ Ще търсим ефикасни решения, разчитаме и на интензивността на жителите “, съобщи министърът.

Извънредна инспекция с мобилни станции за премерване на въздуха е направена за интервала периода 13 - 20 ноември на четири характерни за столицата места.

За инспекцията бяха определени четири места в София с друг вид отопление и авто трафик, с цел да бъде изработен относителен разбор. Мобилни станции бяха ситуирани в „ Младост “ и „ Студентски град “, които са най-вече на централно топлоснабдяване, кв. „ Бояна “, който е с преобладаващо отопление на въглища и дърва, и характерен пункт с претрупан превоз на бул. „ Ал. Стамболийски “.

„ Наблюдавани са съществени замърсители като серен диоксид, азотен диоксид, озон, въглероден оксид и фини прахови частици, които са главният проблем в градовете “, изясни Димов.

„ Навсякъде индикаторите бяха в норма, като се изключи кв. „ Бояна “, където на 17 ноември имаше до 2 пъти превишение на равнището на фините прахови частици, засечено в интервала 17-23 ч. Това демонстрира, че главният замърсител е бил битовото отопление с твърдо гориво, което удостоверява нашите наблюдения “, сподели министърът.

По думите му въздухът в столицата става по-чист през последните години. Той изнесе и сравнителни данни за 2014 и 2016 година, съгласно които преди 2 години единствено в една непрекъсната станция в София е имало по-ниски средногодишни индикатори на нормите за фините прахови частици. Докато през 2016 година към този момент съвсем всички станции регистрират индикатори под нормата. „ В броя на превишенията също се вижда доста ясно намаление на замърсяването в София “, сподели още Нено Димов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР