Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика,

...
Екипи на Неврологично отделение, Спешно отделение, Отделението по образна диагностика,
Коментари Харесай

МБАЛ-Пазарджик се включи в обучение чрез стимулация за лечение на инсулти

Екипи на Неврологично поделение, Спешно поделение, Отделението по образна диагностика, Клинична лаборатория на МБАЛ-Пазарджик и на ЦСМП-Пазарджик се включиха в образование за лекуване на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт посредством симулация. То се осъществя в границите на интернационалната Инициатива Angels, оповестиха от лечебното заведение.  

Пациент на Неврологично отделение  взе участие като доброволец, с цел да може другите звена на процедура да покажат в действително време своите дейности. 67-годишният мъж е признат с инсулт на 6 февруари, само че при него е изгубено скъпо време и  не е могло да се приложи тромболиза, разяснява доктор Айша Дурльова от Неврологично поделение. Изпуснат е така наречен „ златен час “ от началото на инсултните признаци. Болният  е закаран първо при персоналния доктор, оттова е ориентиран към кардиолог и чак по-късно е откаран към болничното заведение. Изгубени са повече от четири часа до приемането му в Неврологично поделение. Самият пациент видя какъв е пътят за приемане след приемане на първите признаци на инсулта.

„ При първите признаци, които са: ненадейно нарушаване на говора и едностранно затруднено придвижване на крайниците, не би трябвало да се чака да премине, а незабавно се звъни на тел. 112 и се постъпва в болница, с цел да може да реагираме бързо и използван нужното лекуване за възобновяване на проходимостта на засегнатите мозъчни съдове “, изясни доктор Дурльова. Неврологът, който съветва болния в Спешно поделение преценя дали може да се приложи тромболиза. Тя съобщи, че взе участие в този план, тъй като желае да е от изгода на повече пациенти.

„ Хората, получили мозъчен инсулт могат да водят естествен метод на живот, без да останат инвалидизирани за доста дълъг интервал от време посредством по-бързо лекуване. Това е и главната ни идея да реагираме съответно и бързо. Симулацията сподели по какъв начин би трябвало да работят всички екипи и какъв брой е значима положителната организация и съгласуваност сред нас. Направихме си нашите заключения и равносметка “, съобщи след образованието доктор Дурльова. Тя означи, че хората не са задоволително осведомени по какъв начин би трябвало да реагират при първи признаци на инсулт.

„ Мозъкът на човек с инсулт може да се избави, в случай че се работи навременно. А този план желае да ни помогне да се редуцира времето за започване на лекуването. Само в границите на три и половина до четири часа след приемането на инсулта може да се направи тромболиза, когато болните дойдат по-късно е безсмислено да се слага такава инжекция “, означи началникът на Отделението по нервни заболявания доктор Николай Сотиров.

В МБАЛ-Пазарджик през 2022 година са признати 515 пациенти с исхемичен инсулт, а тромболиза е приложена едвам на 1.4% от тях, или на към 7 от болните. От началото на годината тромболитично лекуване е направено на двама пациенти на Неврологично поделение.

След извършеното образование в МБАЛ-Пазарджик стана ясно, че всички екипи имат огромно предпочитание да подобрят работата си, което може да се реализира с дребни реорганизации на болничния логаритъм.

Мозъчният инсулт е ненадейно задръстване на кръвоносен съд в мозъка от съсирек, който стопира притока на кръв и води до прогресивна и бърза гибел на околната мозъчна тъкан. По последни данни от Световната здравна организация, 1 от 4 индивида ще получат инсулт до края на живота си. Тромболизата е единственото лекуване и се ползва в международен мащаб от към 20 години. Тя е инжекция на лекарство, което доближава до съсирека и го разгражда, възстановявайки кръвния поток и предотвратявайки по-нататъшната гибел на мозъчна тъкан. В България множеството лечебни заведения имат нужните умения и потенциал, само че то към момента се ползва в дребен брой случаи, тъй като пациентите постоянно не познават признаците на инсулта и не стигат до болница в „ златния час “. В обособени случаи при прекомерно огромен съсирек след тромболизата може да се направи тромбектомия, т.е. оперативно изваждане на съсирека, за което се изисква профилирана техника и подготвен личен състав. В България, лечебните заведения с този потенциал по последни данни на НЗОК са 4.

Инициативата Angels съществува от 2016 година и досега в България на нейния уебсайт са регистрирани 54 лечебни заведения. Повечето от тях, както и МБАЛ-Пазарджик, дават така наречен реканализационна терапия (тромболиза или тромбектомия) под минималния стандарт от 5% от признатите пациенти с инсулт, заложен от Европейската организация за инсулти. Целта на Инициативата е изцяло да усъвършенства лекуването на пациенти с инсулт, от една страна като усили броя на лечебните заведения, с цел да реализира най-хубава географска покриваемост, и от друга като подкрепи лечебните заведения, които към този момент лекуват. Това се реализира и посредством взаимната работа и образования освен с лечебните заведения, само че и с екипи на Бърза помощ.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР