Екип от журналисти от Associated Press е прекарал два дни

...
Екип от журналисти от Associated Press е прекарал два дни
Коментари Харесай

Зеленски: Ако падне Бахмут, Путин ще се стреми да продаде“ победа на международната общност.

Екип от публицисти от Associated Press е прекарал два дни в пътешестване с влака на украинския президент Володимир Зеленски, в границите на които той е посетил мощно обстрелвания от руснаците югоизточен град Запорожие и северните градове в Сумска област, освободени малко след началото на войната преди година. AP e първата новинарска организация, която пътува толкоз дълго със Зеленски от началото на войната. Медията разгласява материал с резюме от диалозите на украинския водач с публицистите на организацията, представен от "

Оръжия от Запада

През по-голямата част от войната армията на Украйна бе подкрепена с муниции и оръжия от западните страни на стойност милиарди. Зеленски приветства помощта, само че акцентира, че някои от обещаните оръжия към момента не са доставени.

" Имаме страхотни решения по отношение на (системите за ПВО) Patriot, само че ги нямаме тук при нас “, съобщи Зеленски.

Украинските бойци са минали образование в Съединени американски щати по какъв начин да употребяват системата, само че такава към момента не е ситуирана в Украйна, разяснява на собствен ред организацията.

Украйна се нуждае от 20 батареи Patriot за отбрана от съветски ракети и даже това може да не е задоволително, " защото никоя страна в света не е била атакувана с толкоз доста балистични ракети “, добави Зеленски.

По думите му " една европейска страна “ – без да прецизира коя - е предала на Украйна друга система за Противовъздушна отбрана, само че при разполагането й се оказало, че не работи и " трябваше да я ремонтират още веднъж и още веднъж “.

Зеленски също повтори апела си за доставка на изтребители, като съобщи, че " към момента нямаме нищо, що се отнася до модерните бойни самолети “. Полша и Словакия взеха решение да дадат изтребители от руската епоха на Украйна, само че нито една западна страна до момента не се е съгласила да даде съвременни бойни самолети на фона на опасенията, че това може да ескалира спора и да го задълбочи.

Изолацията на Путин

" Зеленски е безсърдечен в оценката си за съветския президент Владимир Путин, наричайки го " осведомително изолиран човек “, който " изгуби всичко “ през последната година на война “, написа организацията.

" Той няма съдружници “, изрази убеденост Зеленски и добави, че е ясно, че даже Китай – икономическа мощ, която от дълго време е благосклонна към Москва – към този момент не желае да поддържа Русия. Китайският президент Си Дзинпин неотдавна посети Русия, само че си потегли, без да разгласи обществено каквато и да е открита поддръжка за акцията на Москва против Украйна.

Зеленски допусна, че известието на Путин малко след визитата на Си, че ще разположи тактически нуклеарни оръжия в Беларус, има за цел да отклони вниманието от обстоятелството, че визитата на китайския водач не е минало добре. Путин изясни, че този ход е в отговор на решението на Англия да даде повече муниции с обеднен уран на Украйна.

Въпреки провокациите на Путин, Зеленски обаче не има вяра, че съветският водач е подготвен да употребява нуклеарни бомби. " Ако човек желае да се избави, той в действителност... ще употребява такива. Не съм сигурен, че той е подготвен да го направи “, заключи президентът на Украйна.

Избягване на нуклеарна злополука

В графика на Зеленски имаше среща с Рафаел Мариано Гроси, диреткора на Международната организация за атомна сила на Организация на обединените нации (МААЕ). Гроси бе в Украйна, с цел да направи обзор на обстановката в Запорожкаъа атомна електроцентрала, която Русия пое надзор предходната година.

Ожесточените борби към най-голямата АЕЦ в Европа, изложиха оборудването и по-широкия район на забележителен риск. По време на срещата си със Зеленски в понеделник Гроси призна, че обстановката не се усъвършенства.

Той още веднъж прикани за " защитна зона “ към централата, само че не съумя да предложи условия, които да задоволят както Украйна, по този начин и Русия. Пред AP обаче той изрази убеденост, че съглашението е " близо “. Въпреки това Зеленски, който се опълчва на всеки проект, който би узаконил контрола на Русия върху оборудването не е толкоз оптимистично надъхан. " Днес не го чувствам “, разяснява той.

Боевете за Бахмут

Най-дългата борба във войната се води в източния град Бахмут, където украинските и съветските сили са вкарани в сражения в продължение на седем месеца.

Някои западни военни анализатори се съмняват за какво Украйна е подготвена да понесе толкоз доста загуби, с цел да отбрани Бахмут, потвърждавайки, че градът няма стратегическо значение.

Зеленски твърди противоположното, като споделя, че всяка загуба във войната ще даде опция на Русия. Той предвижда, че в случай че Русия победи Украйна в Бахмут, Путин ще се стреми да " продаде “ победа на интернационалната общественост.

" Ако почувства малко кръв, помирише, че сме слаби, той ще натиска, натиска, натиска “, увери Зеленски и добави, че " натискът “ ще пристигна освен от интернационалната общественост, само че и от личната му страна.

Зеленски неотдавна пътува покрай Бахмут за посещаване на бойците, които се бият в града, напомня организацията.

Призив за по-строги наказания

Зеленски прикани за по-мащабни ограничения против хора от вътрешния кръг на Путин.

Над от 30 страни, представляващи повече от половината международна стопанска система, постановиха наказания на Русия, в това число тавани на цените на съветския нефт и ограничавания върху достъпа до световни финансови транзакции. Западът също по този начин непосредствено глоби към 2000 съветски компании, държавни чиновници, олигарси и техните фамилии. Повече от 58 милиарда $ активи на глобени руснаци са блокирани или замразени по целия свят, съгласно скорошен отчет на Министерството на финансите на Съединени американски щати.

Зеленски твърди, че би трябвало да се направи повече против помощниците на Путин, които " би трябвало да знаят, че ще изгубят всичките си пари... всичките си недвижими парцели в Европа или по света “

По-голямата част от пътуването на Зеленски в Украйна се прави с железопътен превоз. Има няколко други благоприятни условия: комерсиалният въздушен превоз е неразрешен, а обширните територии на Украйна, както и непредсказуемостта на живота в разкъсвана от война страна, вършат пътуването по пътищата мъчно.

Държавната железопътна система обаче остава удивително постоянна по време на войната и значително незасегната от непрекъснатите удари на съветските ракети. Едно удивително изключение: атентатът през април 2022 година на претъпканата гара в Краматорск, който умъртви десетки хора.

Въпреки че Зеленски се вози на трен, предопределен за него и неговата делегация, той значително е неразграничим извън от синьо-жълтите влакове, пренасящи други хора и артикули из цялата страна. Повечето украинци едвам подвигат взор, с цел да видят влака на Зеленски, до момента в който той минава през градове в провинцията, отбелязва организацията.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР