Екип от изследователи в Съединените щати и Обединеното кралство съобщават,

...
Екип от изследователи в Съединените щати и Обединеното кралство съобщават,
Коментари Харесай

Първи човешки синтетични ембриони дават отговор защо някои бременности са неуспешни

Екип от откриватели в Съединените щати и Обединеното кралство оповестяват, че са основали първите в света синтетични човешки ембриоподобни структури от стволови кафези, заобикаляйки потребността от яйцеклетки и сперма, заяви CNN.



СНИМКА:CNN health

Тези ембриоподобни структури са в най-ранните стадии на човешкото развиване: те нямат биещо сърце или мозък, само че учените споделят, че един ден биха могли да оказват помощ за напредъка в разбирането на генетичните болести или аргументите за спонтанните аборти.

Изследването повдига сериозни правни и етични въпроси и доста страни, в това число Съединени американски щати, нямат закони, регулиращи основаването или лекуването на синтетични ембриони.

Скоростта на откритията в тази област и възходящата трудност на тези модели разтревожиха специалистите по биоетика, защото те се доближават все по-близо до границите на живота.

„ За разлика от човешките ембриони, произлизащи от инвитро оплождане (IVF), където има открита правна рамка, сега няма ясни разпореждания, ръководещи моделите на човешки ембриони, получени от стволови кафези. Съществува незабавна потребност от разпореждания, които да обезпечат рамка за основаването и потреблението на модели на човешки ембриони, получени от стволови кафези “, сподели в изказване Джеймс Бриско, асоцииран проучвателен шеф в Института Франсис Крик.

Д-р Магдалена Зерничка-Гец разказа работата в презентация по времена годишната среща на Международното сдружение за проучване на стволови кафези в Бостън. Магдалена Зенрика Гьоц (Magdalena Zenricka Goetz), професор по биология и биологично инженерство в Калифорнийскиятехнологичен институт и университета в Кеймбридж, добави, че проучването е признато в уважавано научно списание, само че не е оповестено. Изследването беше показано за първи път от The Guardian.

Магдалена Гьоци нейният екип, дружно с конкурентен екип в Израел, по-рано описаха основаването на моделни ембриоподобни структури от миши стволови кафези. Тези „ ембриоиди “ демонстрираха началото на мозъка, сърцето и чревния тракт след към осем дни на развиване.

Подобните на ембриони структури, които Гьоц споделя, че нейната лаборатория е основала, са били отгледани от единични човешки ембрионални стволови кафези, които са били уверени да се развият в три обособени тъканни пласта, осведоми тя. Те включват кафези, които нормално развиват жълтъчна торбичка, плацента и самия ембрион.

Тя заяви пред CNN, че ембриоподобните структури, основани от нейната лаборатория, също са първите, които имат зародишни кафези, които ще продължат да се развиват в яйцеклетка и сперма.

„ Просто желая да подчертая, че те не са човешки ембриони “, добави Зерничка-Гец. „ Те са модели на ембриони, само че саинтересни, тъй като наподобяват доста сходни на човешките ембриони и саважен път към откриването за какво толкоз доста бременности се провалят, защото по-голямата част от бременностите се провалят към времето на развиване, в което построяваме тези сходни на ембриони структури.

Гьоц показа, че доколкото й е известно, за първи път е основан човешки модел на ембрион с три тъканни пласта. Но тя акцентира, че въпреки да имитира някои от характерностите на естествения ембрион, той не има всички.

Изследователите се надяват, че тези моделни ембриони ще хвърлят светлина върху „ черната кутия “ на човешкото развитие- интервала след 14 дни след оплождането, което е контрактуваната граница за учените да отглеждат и учат ембриони в лаборатория.

В момента синтетичните модели на човешки ембриони са лимитирани в епруветки. Би било нелегално да се вгради подобен в утробата, а проучвания върху животни със стволови кафези от мишки и маймуни демонстрираха, че даже когато учените са се пробвали да ги вграждат, те не оцеляват – евентуално тъй като откривателите не са разбрали по какъв начин да ги вграждат изцяло, възпроизвеждайки изискванията на бременност.

Гьотц добавя, че задачата на нейното проучване не е да сътвори живот, а да предотврати загубата му, разбирайки за какво ембрионите от време на време не съумяват да се развият след оплождане и имплантиране.

„ Ние знаем удивително малко за тази стъпка в човешкото развиване, само че това е време, в което доста бременности са несполучливи, изключително в условия на IVF “, сподели в изявлениеРоджър Стърми, старши теоретичен помощник по майчино и фетално здраве в Университета на Манчестър в Обединеното кралство.

„ В момента можем да кажем, че тези „ синтетични ембриони “ споделят редица характерности с бластоцистите, само че е значимо да се признае, че методът, по който се образуват синтетичните ембриони, е друг от това, което се случва, когато естествен ембрион образува бластоциста “, сподели той. „ Трябва да се свърши доста работа, с цел да се дефинират приликите и разликите сред синтетичните ембриони и ембрионите, които се образуват от обединяването на яйцеклетка и сперма. “
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР