В събитието се включиха представители на Румъния, Сърбия, Словения, Хърватия,

...
В събитието се включиха представители на Румъния, Сърбия, Словения, Хърватия,
Коментари Харесай

Българско участие в годишната конференция на ИКОМ за Югоизточна Европа в град Кикинда, Сърбия

В събитието се включиха представители на Румъния, Сърбия, Словения, Хърватия, Черна гора и България.

Проф. доктор Светла Димитрова, шеф на музей „ Етър “ и доктор Аксиния Бутева от Регионален археологически музей – Пловдив взеха присъединяване в съвещание на борда на организацията. Проф. Димитрова е ръководител на Българския народен комитет на ИКОМ, а доктор Бутева е част от Изпълнителното му бюро.



„ Днес музеят е динамично пространство, в което има опция за обучение, другарство и творчество. Образователната му роля доста нараства и става все по-привлекателна за всички възрасти “, акцентира пред участниците в интернационалния конгрес Светлозар Тодоров, началник на отдел „ Културен мениджмънт “ в музей „ Етър “.

Той осведоми присъстващите, че през 2009 година е признат нов Закон за културното завещание в Република България. Според неговите избрания музейната мрежа включва 186 регистрирани музея – 23 национални, 32 районни, 126 локални, 4 частни и 1 със смесено присъединяване. Освен тях съществуват 54 публични сбирки, в които се съхраняват предмети и движими културни полезности, свързани с локалната история и обичайна просвета.

Стана ясно, че една от политиките в Националната стратегия „ България 2030 “ е ориентирана към увеличение на потенциала на музеите и художествените галерии, като културни средища за разпространяване на познания и създаване на еднаквост. През 2018 година е подписано съглашение сред Министерство на културата и Министерство на образованието и науката. То има за цел да разшири интереса у децата и учениците към българската еднаквост, историята, традициите и културното завещание. В резултат се провеждат образователни часове в музеите и визити на музейни специалисти в учебните заведения. С въвеждането на длъжността „ музеен възпитател “ в доста музеи и художествени галерии стартират да работят експерти, които създават просветителни стратегии и интензивности за групи, от предучилищното и учебното обучение.



За стимулиране на действия, свързани с неофициалното обучение през 2018 година Министерство на образованието и Министерство на културата учредяват премия „ Музейна просветителна активност “, която се дава годишно на музей и музеен експерт за другите категории музеи (национални, районни, местни).

През 2019 година е учредена още една премия. Инициатор е Комисията по обучение и просвета към българския парламент, а премията се назовава „ Училището в музея, музеят в учебното заведение “. Награда за просветителни начинания в музеите и галериите учредява и съдружие „ Български музеи “.

В българската презентация бяха показани по-подробно практики от два музея. В Регионален археологически музей – Пловдив просветителната активност се реализира от екип, включващ екскурзовод и експерти от другите отдели на музея. Добри и устойчиви практики в просветителната активност са „ Археология за всеки “ и „ Образователна самодейност на РАМ – Пловдив “. През 2021 и 2022 музеят получава премията „ Музейна просветителна активност ” в категория „ Музеен експерт “. Проектът „ Археология за всеки “ стартира като част от програмата на Пловдив „ Европейска столица на културата, 2019 “. Насочен е към гости от разнообразни възрасти. Целта е обогатяване на познанията за археологията и археологическите обекти на територията на града.

Други положителни просветителни практики има в музей „ Етър “, който получава премията „ Музейна просветителна активност “ през 2020 година за просветителните стратегии „ Открий какво умееш “, „ Научи и преживей “, „ Знам и мога “, „ Училище за лазарки “ и „ Училище за коледари “. Тогава музеят е посетен от 55 844 възпитаници и студенти, които са към една четвърт от общо 226 070 туристи. Освен стратегиите музеят провежда ателиета, национални детски състезания, пленери на детска рисунка, детски празници на занаятите, отбелязване Международния ден на детето.

В българската презентация бе очебийно, че е належащо да се развива партньорството сред просветителните институции и музеите и да продължи тяхното взаимно опознаване. Създаването на условия за проучване на предишното посредством креативна активност води до увеличение на интереса на публиката към музеите и до асимилиране на културата на държание в музейна среда от страна на младежите. Създават се позитивни настройки у посетителя към музейната институция и към публично значими въпроси, свързани с запазване, възстановяване, консервиране и социализиране на културното завещание.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР