Египетските власти са ликвидирали трима членове на въоръжена групировка, подготвяли

...
Египетските власти са ликвидирали трима членове на въоръжена групировка, подготвяли
Коментари Харесай

Египет ликвидира трима ислямисти, подготвяли атентати по празниците

Египетските управляващи са ликвидирали трима членове на въоръжена формация, подготвяли атентати по време на новогодишните и коледни празници, предадоха международните организации.

Бойците от радикалното придвижване "Хасм ", считано за отклонение на "Ислямска страна ", са убити при престрелка във плантация в провинция Гиза, осведоми Ройтерс. По информация на министерството на вътрешните работи те били трансформирали убежището си в междинна база за подготовка на терористични набези и правене на експлозиви. При обиска на мястото са открити автоматизирано оръжие, муниции и две подготвени за потребление самоделни бомби, добавя ТАСС.

В други две провинции са арестувани десетима съучастници на убитите ислямисти, от които са конфискувани девет взривни устройства. Разбитата мрежа е възнамерявала да извърши поредност терористични актове и набези против туристически обекти, инфраструктурата, въоръжените сили и полицията през празничните дни в Египет, показва министерството. Джихадистите са възнамерявали набези против тържества на коптските християни, които означават Коледа на 7 януари, прецизира Асошиейтед прес.

В навечерието на новогодишните празненства, както и преди честването на католическата и православната Коледа, в Египет под засилена защита бяха сложени над 2600 църкви, а превозът по улиците край храмовете е изцяло спрян.

Вчера въоръжен мъж откри огън по богомолци и чиновници на египетските сили за сигурност пред коптска черква в предградие на Кайро и умъртви минимум девет души. "Ислямска страна " пое отговорността за нападението.

Нападателят бе разпознат като 33-годишния Ибрахим Исмаил, който съгласно полицията е обвързван и с предходни смъртоносни набези. Той бе ранен в престрелка с полицията и задържан. Според министерството на опазването на здравето е умрял в болничното заведение.
Видео, публикувано в обществените мрежи, демонстрира по какъв начин след офанзивата той умерено върви несмущаван по улица за близо 10 минути след нападението, като единствено понякога се обръща, с цел да стреля, до момента в който самичък не трябва прострелян, осведоми Асошиейтед прес. Записът провокира вълна от рецензия към полицията поради дейностите й по случая.
Междувременно управляващите подеха акция против мотоциклетистите, откакто стана ясно, че нападателят през вчерашния ден се е придвижвал с мотоциклет, оповестява ДПА.

Пътната полиция в цялата страна е инструктирана да ревизира валидността на документите на водачите на мотори, като нерегистрираните машини ще бъдат иззети неотложно.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР