След парламентарните избори с избирателна активност от 8.8% в Тунис

...
След парламентарните избори с избирателна активност от 8.8% в Тунис
Коментари Харесай

Политически трусове в Тунис, след абсурдните избори хвърлиха премиера в затвора

След парламентарните избори с изборна интензивност от 8.8% в Тунис някогашният министър председател Али Ларайед беше хвърлен в пандиза. Обвинението против него е, че е изпращал джихадисти в Сирия. Решението взе съдия-следовател, оповестиха го юристи на политика пред Ройтерс.

По публични данни към 6000 тунизийци са отпътували за Сирия и Ирак през последното десетилетие, с цел да се причислят към джихадистки групировки като “Ислямска страна ”. Много от тях са били убити, други са избягали и са се върнали в родината си.

Ларайед е почитан представител на ислямистката опозиционна партия “Ан Нахда ” и зложелател на президента Каис Саид. “Ан Нахда ” отхвърли обвиняванията против Ларайед и ги дефинира като политическа офанзива, целяща да прикрие “катастрофалния неуспех на изборите ”.

В събота едвам 11,2% от тунизийците гласоподаваха на парламентарните избори (първоначалните данни за изборната интензивност сочеха едвам 8.8%), свикани от президента. Повечето опозиционни партии бойкотираха гласуването с аргумента, че то е режисура, целяща да ускори властта на Саид. Обявеният от тях протест, последван от болшинството жители, те изтълкуваха като поддръжка. След изборната интензивност бе оповестена, редица огромни партии, в това число “Ан Нахда ”, оповестиха президента за нелегитимен и желаеха оставката му и предварителни президентски избори.

Формацията на Ларайед упреква Саид, че е направил държавен прелом, присвоявайки си редица пълномощия от предходната година.

В първия си коментар след изборите президентът отхвърли рецензиите по отношение на ниската интензивност и слагането на неговата легитимност под въпрос. “Ситуацията e сходна на това крайният резултат от един мач да бъде разгласен в края на първото полувреме ”, сподели Саид. Той прикани изборната интензивност да бъде изчислена след втория тур.

Съгласно новия Изборен кодекс броят на местата в еднокамарния парламент бе понижен от 217 на 161. На първия тур в събота са били запълнени единствено 21 места, което значи, че в множеството изборни региони ще има балотаж.

Опозицията поведе протеста с обвиняването към президента, че е поставил кол в колелетата на демократичния развой в страната, почнал скоро след Арабската пролет през 2011 година, когато Тунис смъкна починалия деспот Зин ал Абдин Бен Али. През юли 2021 година президентът уволни министър-председателя и спря работата на Народното събрание. Година по-късно Саид прокара конституция, с която утвърди едноличното си ръководство. И тогава гласуването беше бойкотирано от главните опозиционни партии. Тя даде на президента цялостния надзор и висшото командване над армията.

64-годишният Саид твърди, че тези пълномощия са били нужни, с цел да се прекъсне цикълът на политическа парализа и стопански крах. Поддръжниците му се съгласяват с него. Смятат, че бедната северноафриканска страна се нуждае от мощен водач, който да се оправи с корупцията и други съществени проблеми, които пречат на развиването на страната.

Въстанието в Тунис отпреди 11 години постоянно е посочено като единствения триумф на протестите от Арабската пролет в целия район, само че то не докара до непоклатимост нито в стопански, нито в политически проект.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР