Ефективността на санкциите, наложени от САЩ на Русия, изглежда намалява,

...
Ефективността на санкциите, наложени от САЩ на Русия, изглежда намалява,
Коментари Харесай

Русия заобикаля санкциите и продава петрол на ЕС благодарение на БРИКС

Ефективността на глобите, наложени от Съединени американски щати на Русия, наподобява понижава, защото президентът Путин се обръща за икономическа поддръжка към страните от БРИКС и Съвета за съдействие в Персийския залив. 

В отговор на нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година администрацията на Байдън вкара наказания, само че тяхното влияние беше лимитирано.

Въпреки тези наказания Русия откри различни пътища за реализиране на бизнес с нововъзникващите стопански системи, употребявайки китайския юан като платежно средство. Източните страни избраха да купуват съветски нефт на преференциални цени, заобикаляйки потреблението на щатския $ за трансгранични транзакции.

През юни Саудитска Арабия, член на Съвета за съдействие в Персийския залив (ССПЗ), доста усили покупките си на съветско течно гориво с отстъпка. Преди това през май страната внасяше съветски недопечен нефт, като плащаше с китайски юани и след това го насочваше към Европа. По този метод Русия непряко взе участие в търговията с Европа, улеснена от другите страни от БРИКС и от Саудитска Арабия, член на ССПЗ.

По сходен метод Индия също се доставя със обилни количества нефт от Русия на преференциални цени, като употребява китайския юан като метод на заплащане вместо щатския $. С възприемането на този метод в интернационалната търговия през последните 18 месеца Индия е съумяла да спести почти $7 милиарда.

Джасем Мохамед ал-Будайви, който сега извършва длъжността общоприет секретар на Съвета за съдействие в Персийския залив, изрази готовността на групата да си сътрудничи с Русия под всевъзможни форми.  

ССПЗ се състои от Саудитска Арабия, Кувейт, Обединените арабски емирства, Катар, Бахрейн и Оман – шест страни, които са богати на нефт и годишно изнасят милиони барели за Съединени американски щати и Европа.

Близкият изток е очевидец на промяна, защото богатите на нефт страни възвръщат дипломатическите си връзки със Съединени американски щати и други западни съдружници. Има индикации, че Саудитска Арабия и ОАЕ може да се причислят към БРИКС и да одобряват новата валута за международната търговия, което може да сложи под въпрос господството на щатския $ като международна аварийна валута.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР