Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако

...
Едва ли България би съществувала днес като независима държава, ако
Коментари Харесай

Реакции от Москва: България нямаше да съществува, ако не беше освободена от СССР

" Едва ли България би съществувала през днешния ден като самостоятелна страна, в случай че не беше освобождението ѝ от профашисткия режим през 1944 година от Червената войска ", съобщи пред съветската публична организация ТАСС Михаил Мяхков, теоретичен началник на Руското военно-историческо сдружение (РВИО).

Думите му са във връзка позицията на българското министерство на външните работи за оповестената под заглавието " Освобождението на България " документална галерия в Руския културно-информационен център. Откриването от дипломат Анатолий Макаров е планувано за 9 септември и съветското посолство в София отвърна, че е удивено от сходен звук за събитие, което още не се е състояло.

Още нощес съветски медии започнаха да популяризират новината с противоречащи на наличието на българската позиция заглавия като " България изиска битката на Съюз на съветските социалистически републики с нацизма да не се счита за избавление на Европа " и " В България предложиха да се преразгледа ролята на Съюз на съветските социалистически републики в освобождението на Европа ".

Пред телевизионния канал RT съветски сенатор съобщи през днешния ден: " Надявам се, че президентът на България ще съобщи, че това е неприемливо ". Владимир Джабаров, ръководител на комисията по интернационалните връзки на Съвета на Федерацията, добавя че " да се упреква Русия за това, че е донесла, както те споделят, " окупационен режим " - това към този момент е аморално ". След това той припомня, че мирът в Европа е донесен точно от Съветския съюз.

Самата RT в един от репортажите се споделя, че България е призовала Русия да не поддържа " съмнителната историческа теза ", че войната на Съюз на съветските социалистически републики срещу хитлеристка Германия била избавление на Европа. Всъщност, известието на външно министерство стартира с изречението " Без да отхвърляме приноса на Съюз на съветските социалистически републики за разгрома на нацизма в Европа... " и споделя, че тезата за " избавление " привилегирова единствено някои политически среди в България и е интервенция във вътрешнополитическия спор в страната ни. RT отбелязва - само че по-късно в текста си - че българското Министерство на вътрешните работи не отхвърля приноса на Съюз на съветските социалистически републики в разгрома на нацизма.

Дори авторитетни бизнес издания като РБК оповестяват новината по същия метод и с пояснение, че " на 8-9 септември 1944 година Червената войска навлиза в България и организира там интервенция срещу националните войски и елементи на немската войска. След това в републиката са разпуснати Народното събрание, полицията, одобрен е нов състав на държавната администрация и са неразрешени нацистките организации ".

В такива изказвания има най-малко няколко обикновени грешки - в този миг България към момента е монархия, оповестила неутралитет към Съюз на съветските социалистически републики, българската войска получава заповед де не се съпротивлява на Червената войска, а на 7 септември държавното управление възвръща правата на неразрешените политическите партии, разтурва всички организации с фашистка и националсоциалистическа идеология и разформирова жандармерията. На 5 септември държавното управление на Константин Муравиев разисква оповестяване война на Германия и го афишира на 8 септември сега на нахлуване на руската войска в България. Така страната се оказва по едно и също време във война и с нацисткия блок, и с антихитлеристката коалиция.

Позицията на българското външно министерство ненапълно припомня на изказването на английския министър председател Борис Джонсън - въпреки и във връзка експлоадирането на Втората международна война на 1 септември 1939 година той сподели, че Полша се е оказала " сред фашисткия чук и комунистическата наковалня ". Миналата седмица съветското посолство назова това " недопустимо ".

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР