Едва 4.3% от българите са безработни при средно ниво на

...
Едва 4.3% от българите са безработни при средно ниво на
Коментари Харесай

Чудо! Безработицата в България по-ниска от средната за ЕС

Едва 4.3% от българите са безработни при приблизително равнище на този индикатор за Европейския съюз от 6%. Така страната ни се подрежда измежду страните с минимален % хора, които са в трудова дарба, само че не работят. Данните са изнесени от Евростат и систематизирани от Statista и Института по статистика и стопански науки във Франция.

За Балканите България се подрежда на най-хубава позиция. Заобиколени от Румъния, където процентът на безработните е 5.3 и Гърция – която е топ 2 по този индикатор с 12 индивида на всеки 100, които не работят, страната ни наподобява добре и на фона даже и съпоставена със западните страни.

Така да вземем за пример, във Франция 7.2% от хората са безработни, а в прилежаща Италия – 8.1. Данните демонстрират, че прибалтийските страни имат обща наклонност и при тях 5.8% от хората не са работили в последната година.

Най-работливите за цяла Европа са, предстоящо, Германия и Полша, където процентът е под 3. Най-мързеливи пък се оказват южните страни. Испания води статистиката, където близо 13% от всички работоспособни не упражняват това си свое право. Интересни са данните и за скандинавските страни, където безработицата е съвсем двойно по-голяма от тази в България. Това там обаче се дължи на големия брой мигранти и извънредно демократичните политики на държавните управления във връзка с обществените помощи.

По данни на Евростат близо 13 млн. мъже и дами в Европа (12.931) са безработни към юни 2022 година Това в действителност е усъвършенстване по отношение на равнищата от предходната година, в разгара на лудостта с коронавирус и локдауните, когато повече от 2.3 млн. индивида бяха останали на пазара на труда.

Сред младите пък, до 25-годишна възраст, в Европейския съюз безработни са 2.54 млн. индивида, от които множеството са дами. Средната за Европейски Съюз безработица по полове е 6.4% за дамите и 5.7% за мъжете.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР