Едва 3% от българите слушат джаз, но 17% се наслаждават

...
Едва 3% от българите слушат джаз, но 17% се наслаждават
Коментари Харесай

Едва 3% от българите слушат джаз, но 17% се наслаждават на чалгата

Едва 3% от българите слушат джаз, само че 17% се любуват на чалгата. Това демонстрира ново изследване на „ Тренд “ проследяващо това какви музикални привички имат българите. Според резултатите 55% от българите обичат да слушат музика в всекидневието си. Мелодиите им работят успокояващо и усъвършенстват настроението им.

Избраната музика е най-вече българска, само че обичат и непозната

Качеството й също е значимо за тях, а освен нейният генезис. Най-често медията, от която се слуша музика, е радиото. Все повече българи обаче навлизат в света на стрийминг платформите и са склонни да заплащат за това. Радиото е следвано от малкия екран като източник на музика. Youtube също е постоянно употребен за музика от българите.

„ Българите доста обичаме да слушаме музика, въпреки и не всеки път да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и от ден на ден се нагласяме и да платим, когато желаеме доста добра музика “, разяснява Петя Точарова, изпълнителен шеф на БАМП.

„ 4 от 10 души слушат напълно или съвсем напълно българска музика, само че задграничната музика също има своя дял. 27% избират задгранична музика, а единствено 4% споделят, че изобщо не слушат българска музика. Населеното място също въздейства на това. В София хората са по-отворени към задграничната музика “, уточни Димитра Воева от социологическа организация „ Тренд “.

В изследването се открояват и най-слушаните жанрове

Челните позиции заемат поп музиката, поп фолкът и естрадата. Следват ги рок музиката и националната музика. Попът и чалгата имат еднообразно разпространяване – по 1/3 слушат тези стилове. В другите демографски групи дяловете им варират.

„ При хората с висше обучение ножицата сред чалга и поп се отваря по-значително. Те в по огромна степен избират поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите разграничи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от националната музика и естрадата, до момента в който тези два стила рядко участват измежду почитанията на най-младите “, разяснява Димитра Воева.

3% от хората показват, че обичат да слушат джаз

„ Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от YouTube музикален аудио файл, 12% признават, че го вършат от уеб сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не дават отговор на този въпрос “, уточни още тя.

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните показват, че обичат да посещават концерти. Това не се въздейства от приходите им, а до каква степен обичат музиката.

„ Близо сме до другите страни в западния свят и сме много в крайник “, уточни Петя Точарова.

Това са изводите от първото представително широкообхватно изследване на музикалните настройки на българите. „ Музикалните привички на българите “ е осъществено по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти (БАМП) от „ Тренд “. Допитването е извършено в интервала 22 ноември – 9 декември 2023 година сред 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 година, от всички административни области на страната.

Източник: bTV
Още вести четете в категорията Живот
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР