Едва 15.4 на сто от фирмите, ползващи ток на ниско

...
Едва 15.4 на сто от фирмите, ползващи ток на ниско
Коментари Харесай

Само 15% от бизнес обектите в Югоизточна България вече са на свободния пазар

Едва 15.4 на 100 от компаниите, ползващи ток на ниско напрежение в Югоизточно България, които трябваше наложително да изберат от 1 октомври търговец на ток от свободния пазар, са сторили това. Останалите минават на типови контракти с съвсем досегашните цени за икономически консуматори, определяни от енергийния регулатор. Това сочат данните на " Електроразпределение Юг " – мрежовия оператор на ЕВН, обслужваща тази територия, оповестени пред публицисти в сряда.

При приемането на условието за минаване на всички компании на свободния пазар 184 хиляди са били обектите на територията на ЕВН, които е трябвало да сторят това. Към момента обаче с самостоятелни контракти с други търговци на ток са малко над 28 хиляди обекта. Част от тях са минали към търговеца на ЕВН – " ЕВН Трейд ", на какъв е техният дял от компанията не пожелаха да кажат. Близо 85 % от обектите обаче остават до края на юни 2021 година на стандартизиран контракт при " ЕВН Електроснабдяване ", което също има лиценз за търговец на ток и предишния петък разгласи своите цени по този контракт. С изключение на нарасналата нощна сила, те са същите като досегашните, избрани от Комисията за енергийно и водно контролиране. След 30 юни 2021 година небитовите клиенти, които не изберат различен търговец, остават да получават електрическа енергия от ЕВН като снабдител от последна инстанция, само че на два до три пъти по-високи цени.

Изнесените данни от ЕВН удостоверяват изследването на Mediapool, че голямата част от клиентите ще предпочетат типовите контракти при досегашните снабдители, вместо да се разправят с изследване на предложения от съперниците им. Така огромната промяна на доставчиците на ток.

От ЕВН разясниха, че останалите при досегашния си снабдител може да са доста на брой обекти, само че като дял на силата са едвам 21 на 100 от общото ползване на обслужваната от тях територия. Реално 79 на 100 от пазара в Югоизточна България е свободен, изясни Гочо Чемширов, зам.-председател на борда на " Електроразпределение Юг ".

Представителите на сдружението разясниха, че към 20 хиляди от обектите са били на свободния пазар още от 1 септември, а нови близо 10 хиляди ще се причислят към тях от 1 октомври. Това е станало вследствие на дейната акция на търговците, изясни Калина Трифонова, зам.-шеф на " ЕВН България ". Процесът по желание на нов търговец обаче продължава и упованията се след стартирането на онлайн сравнителната платформа на КЕВР с цените на всички търговци от 1 януари 2021 година да има по-сериозно оживление при промяната на доставчиците.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР